7 februari 2021 - 16:40 - Economie
Turkse kledingwinkels in Marokko zijn naarstig op zoek naar lokale producenten. Sinds de kosten van invoerrechten zijn verhoogd in het koninkrijk, hebben grote Turkse kledingzaken het moeilijk.
Defacto laat inmiddels zijn kleding in Marokko maken, zegt CEO Hassan Avsar van het bedrijf. Volgens Média24 wil LC Waikiki hetzelfde doen en zijn zij op zoek naar lokale kledingproducenten.
Aanleiding van de zoektocht is de vernieuwing van het vrijhandelsakkoord tussen Marokko en Turkije. Het koninkrijk heeft besloten om de belasting op Turkse importproducten te verhogen. Turkije levert aan Marokko 1200 producten. Door de nieuwe regeling verliest Turkije 2 miljard dollar.
Voor Marokkaanse kledingbedrijven is de zoektocht van de Turkse multinationals goed nieuws. De lokale kledingproducenten ondervonden de afgelopen jaren juist problemen door de vrijhandelsovereenkomst met Turkije. De kleding die geïmporteerd werd uit Turkije was vele malen goedkoper dan Marokkaanse kleren.
In 2014 verloren 19.000 mensen hun baan in de kledingbranche in Marokko. Dat werden er elk jaar steeds meer: 24.000 minder banen in 2015, 35.000 in 2016 en 44.000 in 2017.
SOS voor Sarah, mishandelde hond in Marokko
Marokko neemt deel aan worsteltoernooi in Israël
Marokkaanse rappers geven concert in Londen
Digital nomad: Marokko in top 10 slechtste landen om online te werken
Marokko neemt deel aan militaire spelen in Rusland
Één op drie Marokkanen wil Marokko verlaten
Graanoogst met 67% gedaald in Marokko
Marokko wil einde maken aan "erfenis" taxivergunningen
Cryptocurrencies in Marokko: van verbod naar regulering
KFC versterkt aanwezigheid in Marokko
Grootschalige projecten goedgekeurd in regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima
Russisch-Oekraïense oorlog opent nieuwe perspectieven voor Marokko
Beste Marokkaanse banken volgens Forbes
Dari Couspate breidt zijn activiteiten in België uit