Zoeken

Betrekkingen Marokko en Turkije tot nulpunt gedaald

27 oktober 2020 - 19:00 - Wereld

©

In Turkije is veel kritiek op het uitsluiten van 1200 producten van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije. Dit blijkt onder andere uit een artikel uit het Turkse dagblad Hürriyet dat nauw verbonden is aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Zo meldt Hürriyet dat de president van de Association of Industrial Zones, in een verklaring heeft laten weten dat het besluit van de Marokkaanse regering om 1200 producten van Turkse oorsprong te belasten op de lange termijn rampzalige gevolgen zal hebben voor de Turkse economie.

Volgens de Turkse businessgroep is de situatie nog rampzaliger omdat het Marokkaanse besluit samenvalt met de boycot die onlangs door Saudi-Arabië is aangekondigd. Het hoofd van de Saoedische Kamer van Koophandel, Ajlan Al-Ajlan, bevestigt dat er een boycot komt van "alles wat Turks is, of het nu gaat om invoer, investeringen of toerisme". Volgens Al-Ajlan is de maatregel een reactie op de aanhoudende vijandigheid van de Turkse regering tegenover de leiders en de burgers van Saoedi-Arabië.

Door zich aan te sluiten bij de Saoedische handelssancties duwt Marokko de Turkse economie nog verder in het moeras. Momenteel worstelt Turkije al met de moeilijke economische situatie als gevolg van de Covid-19-pandemie. "De boycot en het opleggen van nieuwe belastingen op onze producten zullen ernstige gevolgen hebben voor de Turkse industrie tijdens deze pandemie", klaagt de president. Ook benadrukt hij het risico op een toenemende werkeloosheid en een toename van het aantal faillissementen in Turkije.

De handelsbeperkingen voor Turkse supermarktketens zijn op 15 oktober ingegaan. Volgens Rabat is de maatregel een onderdeel van de herziening van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije, en is het de bedoeling om "handelsonevenwichtigheden tussen de twee landen te corrigeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team