8 november 2020 - 15:40 - Economie
De in 2004 ondertekende vrijhandelsovereenkomst tussen Rabat en Ankara heeft voor commerciële instabiliteit gezorgd in Marokko en heeft duizenden banen gekost. Dit wekt de woede van de Marokkaanse industriëlen, die willen dat er een nieuwe overeenkomst wordt gesloten.
Na de oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tot een boycot van Franse producten op 26 oktober, konden veel Marokkaanse handelaren hun woede niet onderdrukken. "Zij zouden eerder geboycot moeten worden! Sinds de komst van de Turken verkopen ze hun goederen tegen onverslaanbare prijzen en zijn wij buitenspel gezet", klaagt Ahmed Yassir, een 52-jarige keramiekverkoper.
De goedkope supermarktketen BIM, eigendom van miljardair Mustafa Latif Topbas, een goede vriend van de president Erdogan, heeft van 2009 tot nu 531 winkels geopend. Elk BIM-filiaal heeft geleid tot de sluiting van 60 lokale handels.
Volgens het ministerie van Industrie is Turkije er in 2014 zelfs in geslaagd om de pogingen van Marokko om antidumpingmaatregelen in te voeren, te verijdelen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), meldt Le Monde. "We gingen op een uiterst naïeve manier met een bloem naar het geweer", betreurt Karim Tazi, voorzitter van de commissie voor ondernemingsmilieu van de Marokkaanse ondernemersverbond (CGEM).
Na onderhandelingen bereikte Rabat een compromis door een amendement op de vrijhandelsovereenkomst te ondertekenen, die op 8 oktober werd bekrachtigd door de regeringsraad. Er is besloten dat Turkse textielproducten nu 36% douanerechten betalen en er is een lijst opgesteld van 1200 producten die van de vrijhandelsovereenkomst worden uitgesloten. "Deze herziening is nodig, maar zal niet voldoende zijn, als de Turkse autoriteiten hun producenten blijven subsidiëren", waarschuwt Fatima-Zohra Alaoui, directeur-generaal van de Marokkaanse vereniging van textiel- en kledingindustrieën (Amith).
Om weer competitief te worden en investeerders aan te trekken, "moeten we allereerst het industriële weefsel herscheppen", zegt Rodolpho Pedro, Zwitserse zakenman en eigenaar van een ecologische was- en verffabriek in Casablanca.
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?