Zoeken

Bouw tunnel tussen Spanje en Marokko duikt weer op

29 maart 2021 - 16:40 - Economie

©

Er komt meer duidelijkheid over het project voor de aanleg van een tunnel onder de Straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko. De afgelopen maanden hebben er uitwisselingen plaatsgevonden tussen de betrokken partijen.

Het project voor de bouw van een tunnel tussen Spanje en Marokko wordt reeds sinds 1979 bestudeerd en dook recent weer op. Beide landen richtten destijds overheidsbedrijven op voor dit plan, respectievelijk SNED en SECEGSA. Ambtenaren van laatstgenoemde hebben in verband met dit project de afgelopen maanden ontmoetingen gehad met politieke en sociale vertegenwoordigers van Gibraltar, meldt Hortidaily. Tijdens de laatste ontmoeting tussen Pablo Diaz, hoofd van het sociaal-economisch ontwikkelingsgebied van SECEGSA, de burgemeester van San Roque, Juan Carlos Ruiz Boix, en andere belanghebbenden bij het project, verklaarde eerstgenoemde dat de aanleg van de tunnel in de komende decennia van start zou kunnen gaan.

De studie van het project vordert in sneltempo, de bouwwerkzaamheden zullen waarschijnlijk ergens tussen 2030 en 2040 van start gaan. De resultaten van de meer dan 40 jaar durende studies van SECEGSA hebben betrekking op de aanleg van een 38,67 km lange tunnel, die de twee oevers van de Straat van Gibraltar zal verbinden tussen Punta Paloma, in Tarifa, en Punta Malabata, in de buurt van Tanger. Volgens de kenmerken van het onderwatergedeelte van de tunnel, zou de lengte 27,75 kilometer bedragen en de maximale diepte 475 meter met een helling van 3%.

Dezelfde bron benadrukt ook dat de overeenkomsten voor de verbetering van de voorwaarden voor invoer op het Britse grondgebied, die na de Brexit werden overeengekomen tussen het Verenigd Koninkrijk en Marokko, kunnen bijdragen aan de realisatie van dit project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team