Zoeken

VS willen tunnelproject Marokko-Spanje herstarten

1 februari 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Verenigde Staten lobbyen druk om Marokko en Spanje ertoe te bewegen om het project voor de aanleg van een tunnel door de Straat van Gibraltar, die Europa met Afrika moet verbinden, opnieuw op te starten.

Er zijn reeds technische studies uitgevoerd en bijgewerkt zodat het project zeer binnenkort van start zou kunnen gaan. Een tunnel door de zeestraat zal de Europese en Noord-Amerikaanse handel en invloed op het Afrikaanse continent doen toenemen, schrijft Voto en Blanco.

Lees ook: VK wil tunnel aanleggen tussen Gibraltar en Tanger

Washington rekent op Marokko om dit strategische project, dat de steun van Spanje en de rest van Europa heeft, te verwezenlijken. De Verenigde Staten beschouwen de snelgroeiende haven Tanger Med, die een bedreiging vormt voor Spaanse vrachthavens, als het middelpunt van het initiatief.

Het Spaanse staatsbedrijf Secegsa, een partner van de Marokkaanse SNED (nationaal agentschap voor de studie van de Straat van Gibraltar) en CETMO (Centrum voor Transportstudies voor de Westelijke Middellandse Zee) hebben studies verricht naar een onderwatertunnel in de zeestraat. Als gevolg van diverse problemen en gevoeligheden komt het project echter maar moeizaam van de grond.

Lees ook: Marokko en Spanje bespreken opnieuw tunnelproject

Marokko wil de onderwatertunnel om zijn handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk te versterken en wil niet dat de verbinding met Spanje wordt aangelegd. Van zijn kant eist Spanje de controle over het Europese deel van de tunnel. Naast deze geschillen is ook het probleem van de stromingen en de aard van de zeebodem, één van de technische hindernissen die het opstarten van het project belemmeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team