Zoeken

Tunnelproject Marokko-Spanje zou Sebta benadelen

18 februari 2023 - 07:00 - Wereld

©

De aanleg van een tunnel tussen Marokko en Spanje via de Straat van Gibraltar zou ernstige gevolgen hebben voor Sebta. De enclave zou hiermee gemarginaliseerd worden.

De verwezenlijking van het project zou aanzienlijke schade toebrengen aan Sebta, dat afgesneden zou worden van de andere steden van het schiereiland en zijn toeristen zou verliezen, terwijl de haven verwaarloosd zou worden. Kortom, Sebta zou een gemarginaliseerde stad worden. Dat blijkt uit een analyse in de krant El Faro de Ceuta van 29 december 1995.

Lees ook: Grote twijfels over haalbaarheid tunnel Marokko Spanje

Het project voorziet in de aanleg van een verbinding tussen Spanje en Marokko in de Straat van Gibraltar. In 1980 begonnen studies naar de aanleg van een "vaste verbinding" tussen Europa en Afrika via de Straat van Gibraltar. Als resultaat van een ontmoeting tussen Juan Carlos I van Spanje en wijlen Koning Hassan II van Marokko, werden twee bedrijven opgericht, SECEG (Spaanse Vereniging voor Studies over de Straat van Gibraltar), en haar Marokkaanse tegenhanger SNED (Nationale Maatschappij voor Studies over de Straat). Technici uit beide landen en deskundigen uit de hele wereld nemen sindsdien deel aan congressen of symposia in Tanger, Marrakech, Madrid, Sevilla en elders, met betrekking tot de technische voorbereiding van het project.

De studies voor de bouw van de tunnel zijn inmiddels zeer ver gevorderd. De 38,7 kilometer lange tunnel, waarvan 27,7 km onder water en 11 km ondergronds, moet Tarifa (Punta Paloma) met Tanger (Ras Malabata) verbinden. Volgens de studies moesten de werkzaamheden uiterlijk in 2005 van start gaan en zouden er 7 tot 10 miljoen passagiers en 4 tot 6 miljoen ton goederen per jaar kunnen worden vervoerd.

Lees ook: Marokko en Spanje willen tunnelproject op gang brengen

De regering van Sebta neemt deel aan de vergaderingen, net zoals de Kamer van Koophandel van de stad dat sinds 1981 doet, om de integratie van de enclave in de gebieden die door het project kunnen worden getroffen, te waarborgen. De aanleg van de tunnel zou uiteindelijk ook profiteren van aanzienlijke bijdragen van de gemeenschap in het algemeen en van Spanje in het bijzonder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team