Zoeken

Europese Unie steunt tunnel Marokko-Spanje financieel

20 december 2023 - 12:00 - Economie

©

De Europese Unie heeft 2,3 miljoen euro toegekend aan de Spaanse groep SECEGSA voor het onderzoeken van de haalbaarheid van een vaste verbinding tussen Europa en Afrika via de Straat van Gibraltar.

Na een lange periode van stilstand is het plan voor de bouw van een tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Marokko en Spanje met elkaar moet verbinden, onlangs nieuw leven ingeblazen. Dit gebeurde tijdens de topontmoeting tussen Marokko en Spanje op 2 februari in Rabat. Twee maanden later werden in Madrid door José Luis Goberna Caride, president van SECEGSA, de laatste ontwikkelingen van het project gepresenteerd, waarbij de nadruk werd gelegd op de herhaalde wens van Rabat en Madrid om het onderzoek naar de haalbaarheid ervan te bevorderen.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

De Straat van Gibraltar, met een breedte van 14 kilometer op het smalste punt en een totale lengte van 60 kilometer, speelt een cruciale rol als verbinding tussen Afrika en Europa, en tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het is een strategisch en belangrijke doorgang.

Volgens de SECEGSA zou de tunnel, met een lengte van 42 kilometer waarvan 27,8 kilometer onder water, een spoorlijn omvatten voor het vervoer van passagiers en goederen. De verbindingen zouden gelegen zijn bij Punta Paloma, Tarifa en Malabata in de baai van Tanger. De tunnel zou naar verwachting meer dan 13 miljoen ton goederen en 12,8 miljoen passagiers per jaar kunnen vervoeren.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: 40 jaar wachten!

De Straat van Gibraltar, een actieve handelsroute waar jaarlijks 60.000 schepen en 220 miljoen ton olie uit het Midden-Oosten passeren, is breed genoeg en kent geen verkeersproblemen. Het tunnelproject van Gibraltar, dat tot doel heeft een permanente verbinding onder de straat te creëren tussen Marokko en Spanje, trekt veel aandacht en heeft het potentieel om de economische, toeristische en culturele dynamiek tussen Europa en Afrika te hervormen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team