Zoeken

Nieuwe ontwikkelingen in Marokko-Spanje tunnel

14 oktober 2023 - 22:00 - Marokko

©

De voorbereidende studies voor het aanleggen van een spoorwegtunnel tussen Marokko en Spanje in de Straat van Gibraltar verlopen volgens plan, meldt de Nationale Maatschappij voor de Studie van de Straat van Gibraltar (SNED).

Op basis van reeds uitgevoerde studies door zowel SNED als haar Spaanse tegenhanger SECEGSA, zijn onderzoeken en verkenningen momenteel gaande om de meest geschikte technologie voor de bouw van de tunnel te bepalen. Bronnen bij SNED bevestigen aan SNRT News dat, eenmaal voltooid, deze tunnel de steden Casablanca en Madrid in slechts vijf uur en twintig minuten via een hogesnelheidstrein zou verbinden.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: 43 jaar wachten en miljoenen uitgegeven

De technische, socio-economische en milieuonderzoeken zijn reeds uitgevoerd om de economische haalbaarheid van het project te evalueren. Geotechnische tests toonden aan dat de tunnel minimaal 14 kilometer lang zou moeten zijn, op een diepte van 900 meter. Het meest geschikte punt voor de bouw ligt tussen Punta Paloma aan de Spaanse kust en Ras Malabata aan de Marokkaanse kant, waar de tunnel een lengte van 28 km en een maximale diepte van 300 m zou kunnen hebben.

Lees ook: Tunnel tussen Marokko en Spanje: wat blokkeert?

SNED legt uit dat deze studies hebben geholpen bij het begrijpen van de uitdagingen op het gebied van geologie, oceanografie, seismologie en meteorologie, gezien de complexe omstandigheden in de Straat van Gibraltar. Na een diplomatieke impasse van meer dan een jaar, besloten Marokko en Spanje dit project in april 2022 nieuw leven in te blazen tijdens een bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team