Zoeken

Het verbluffende traject van Mohamed, de autistische zoon van Marokkaanse vrouw in Frankrijk

4 april 2023 - 22:30 - Wereld

©

De 45-jarige Malika van Marokkaanse afkomst vertelt haar levensverhaal dat in het teken staat van de buitengewone strijd voor haar autistische zoon Mohamed, die een ware inspiratiebron is geworden voor de mensen om hem heen.

Het verhaal van Malika wordt uiteengezet in Le Parisien van 2 april, ter gelegenheid van de Wereld Autisme Dag. Haar zoon Mohamed lijdt aan deze ziekte. Sinds jonge leeftijd slaapt hij heel weinig, spreekt hij niet en speelt hij niet. Malika en haar man Karim, wonen in Het Franse Blanc-Mesnil in Seine-Saint-Denis. Ze gingen er aanvankelijk van uit dat hun zoon gewoon een "achterstand" had. Maar het "verschil" tussen Mohamed en andere kinderen van zijn leeftijd bleef in de loop der jaren bestaan. De bezorgde moeder hoopte dat haar zoon op de kleuterschool zou integreren en plezier zou maken met de anderen. Maar Mohamed was altijd alleen tijdens de pauze.

Lees ook: Dankbetuiging maar ook kritiek voor Macron’s gebaar aan autistische Nihal

In 2012 werd de diagnose gesteld. Mohamed had een ernstige vorm van autisme. Hij moest zich inschrijven bij het Departementaal Huis voor Gehandicapten (MDPH), "een bureau dat overvol zit met ouders van gehandicapte kinderen", en dan hopen op een plaats in een medisch-educatief instituut (IME). Een onmogelijke opdracht, want de verhouding is 700.000 autisten voor 70.000 plaatsen in Frankrijk. Malika smeekte haar zoon zich te "gedragen" tijdens het interview. "Geef me vijftien minuten, slechts vijftien minuten, zonder te springen, zonder te schreeuwen, zonder iets te doen. Ons leven staat nu op het spel, dat van jou ook, dat moet je begrijpen!", vraagt ze Mohamed, die voor het eerst kalm blijft tegenover een directeur.

Zo kwam Mohamed op 7-jarige leeftijd op het IME terecht en begon zich beetje bij beetje open te stellen voor de wereld. Hij leerde meer gediversifieerde maaltijden nuttigen en kon binnen een maand "mama" uitspreken, zijn eerste woordje. Zijn vader, die er altijd voor hem was, leerde hem zwemmen. Zijn schoolresultaten zijn uitstekend. Mohamed ontdekte toen ook een passie voor schaken, wat zijn leven veranderde. De jongeman nam deel aan wedstrijden, die hij won. Vorig jaar, werd hij op 16-jarige leeftijd toegelaten in de prestigieuze militaire hogeschool van Saint-Cyr. Malika is trots op de vooruitgang van haar zoon, die ze heeft weten te redden, ondanks een verslechtering van de behandeling van autisten.

Lees ook: Hicham legde ondanks zeldzame ziekte ongelofelijk traject af

Malika en Karim hebben veel geleerd van de ziekte van hun zoon. "Elke dag trekt hij ons op", zegt Malika, een salarisadministrateur die een klein bedrijfje heeft opgezet. Zijn vader Karim heeft ook zijn studie hervat en een baccalaureaat behaald. Mohamed is een echte inspiratiebron voor hen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team