Zoeken

Zwarte Weduwe Malika El Aroud overleden

7 april 2023 - 23:00 - Wereld

©

Malika El Aroud, in 2008 veroordeeld voor terrorisme, is op 64-jarige leeftijd overleden. De Belgische Marokkaanse werd in 2017 van haar Belgische nationaliteit ontdaan omdat ze "ernstig tekortgeschoten was in haar plichten als Belgisch burger".

Malika El Aroud werd schuldig bevonden aan het organiseren, samen met haar man Moez Garsallaoui, van een netwerk om strijders van België naar Afghanistan te sturen. Ze was ook eerder getrouwd geweest met een andere jihadist, Dahmane Abd el-Sattar, die betrokken was bij de moord op commandant Massoud in Afghanistan in 2001, twee dagen voor de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

Lees ook: België kan de Marokkaanse Malika El Aroud het land niet uitzetten

Op 11 oktober 2018 werd Malika El Aroud gearresteerd en overgebracht naar het gesloten centrum in Brugge in afwachting van haar uitzetting. Haar advocaat diende toen een verzoek om politiek asiel in, waarbij hij aanvoerde dat zijn cliënte zou worden blootgesteld aan foltering of onmenselijke en vernederende behandeling als ze naar Marokko werd teruggestuurd. Dit verzoek werd afgewezen, evenals een spoedprocedure voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

Lees ook: België weigert asiel aan "Zwarte weduwe van de jihad"

Malika El Aroud was een omstreden figuur. Ze werd ook beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslagen in Madrid in 2004. Haar overlijden is bevestigd door haar advocaat, Nicolas Cohen, die de oorzaak van haar dood niet heeft bekendgemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team