Zoeken

Dankbetuiging maar ook kritiek voor Macron’s gebaar aan autistische Nihal

19 april 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Franse hulporganisatie die ondersteuning biedt aan families in Frankrijk, Maison des Familles de Grenoble, bedankt president Emmanuel Macron voor het mooie gebaar dat hij heeft gemaakt naar het 9-jarige Marokkaanse meisje Nihal. Tijdens een bezoek van Macron aan de kliniek Alpes-Isère omhelsde hij het zwaar autistische meisje. De organisatie grijpt de daad van de president echter vooral aan om aandacht te vragen voor kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten als Nihal.

De ontmoeting tussen Nihal en de Franse president vond plaats in het kader van de Werelddag voor autisme. De organisatie Maison des Familles de Grenoble schreef een emotionele brief over het bezoek van Macron, getiteld: "Achter het mooie cliché, een ongemaskerde realiteit?" Er staat onder andere te lezen: "Deze foto is een plaatje van geluk. Nihal bevindt zich in jouw armen. Haar hand rust bijna op je schouder. Het ziet eruit als een vader en zijn dochter. Nogal een symbool. De Republiek beschermt zijn kinderen. Is dat niet wat er ook op het T-shirt van Nihal staat? "Stop nooit met dromen". Dank u, meneer de president, dat u dit kleine meisje dit mooie moment heeft gegeven. Haar glimlach is stralend. Ze lijkt gelukkig. Nou, … Nihal heeft net twee verschrikkelijke jaren beleefd".

Vervolgens gaat de organisatie dieper in op de reis die Nihal heeft afgelegd om uiteindelijk de hulp te krijgen die ze nodig had. Vanuit Tanger vertrokken Nihal en haar moeder naar Frankrijk om daar vervolgens maanden rond te zwerven. Ze verbleven bij familie en in de noodopvang en waren op een bepaald moment zelfs gedwongen om in een garage te slapen.

In het dagblad Le Dauphiné Libéré legt de directeur van het Maison des Familles in Grenoble, Élisabeth Michel, uit waarom de organisatie deze brief heeft opgesteld. "We spraken met de president Emmanuel Macron en wezen hem ook op het probleem van migrantenkinderen die in zeer moeilijke situaties leven wanneer ze op Frans grondgebied aankomen. Nihal’s moeder kwam hier om voor haar dochter te zorgen. Ons land vertegenwoordigde deze hoop voor haar. Ze was erg blij met het presidentiële bezoek aan het ziekenhuis en erg trots op de foto die werd gemaakt," zegt Michel.

Bladna.nl