Zoeken

Mohamed, gehandicapte held, in de steek gelaten door de Staat

12 juli 2023 - 17:00 - Wereld

©

Mohamed, 21-jaar, werd het slachtoffer van een steekpartij na het redden van een tienermeisje dat in maart 2021 in het Franse Sartrouville werd aangevallen door een onbekende. Hij verloor daarbij het gebruik van zijn benen. De jongeman wacht nog steeds op de aangepaste woning die hem was beloofd door de Franse minister van Gelijkheid en Kansen.

De twintiger werd op 2 maart 2021, de dag van zijn 19e verjaardag, in zijn gezicht, elleboog en rug gestoken. Hij had een tienermeisje gered dat werd aangevallen door een onbekende. Het incident vond plaats voor zijn huis, schrijft Le Parisien. Élisabeth Moreno, toenmalig minister van Gelijke Kansen, had contact opgenomen met de familie van Mohamed om haar steun te betuigen en beloofde hen een aangepaste woning te vinden voor de jongeman. Maar twee jaar later is de belofte nog steeds niet nagekomen.

Lees ook: Het verbluffende traject van Mohamed, de autistische zoon van Marokkaanse vrouw in Frankrijk

Voorlopig woont Mohamed afwisselend bij zijn vader en zijn moeder. De ouders van de jongeman zijn gescheiden. Zijn moeder, Nassima, woont in een vijfkamer appartement op een vierde verdieping zonder lift, en zijn vader, Mustapha, woont in een appartement van 35 m² in Sartrouville. "Bij mij is het zijn 20-jarige broer die hem naar het appartement moet dragen. En bij zijn vader hebben we zijn medische bed niet kunnen installeren wegens plaatsgebrek", legt zijn moeder uit. Zijn vader wacht nog steeds op een antwoord op zijn woningaanvraag bij de gemeente. "Ze zeggen ons dat ik geen prioriteit ben, we voelen ons een beetje in de steek gelaten", klaagt Mohamed.

De gemeente verzekert dat zijn dossier alle aandacht heeft. Het ministerie van Gelijkheid en Kansen belooft zich in de komende dagen over de zaak van Mohamed te buigen. Sinds de aanval heeft de jongeman drie operaties ondergaan en ziet hij tweemaal per week een fysiotherapeut. "Er zijn hoogtepunten en nogal wat dieptepunten. Gelukkig heb ik de steun van mijn familie, mijn vrienden. Vandaag ben ik ongeschikt voor handmatige beroepen, dus ik overweeg een carrière in de beurs. Ik hou van cijfers, ik heb boeken over het onderwerp gekocht en ik heb opleidingen gevonden, maar sommige worden alleen in de Verenigde Staten gegeven en zijn erg duur", vertelt hij.

Lees ook: Frankrijk: rechtvaardigheid voor kleine Yanis die dagenlang werd gemarteld

Mohamed, een sportfan, droomt er ook van deel te nemen aan rolstoelraces. "Ik denk aan de Paralympische Spelen, ik train hard en je weet maar nooit...", zegt hij. De twintiger is "heel boos" op zijn aanvaller, die hij in april opnieuw tegenkwam in de rechtbank van Versailles. "Hoe kan iemand dit doen aan zo’n aardige, beleefde jongen? Hij gooide zich op mijn zoon, ik walg ervan. Hij moet betalen, hij moet zwaar worden gestraft", zegt de vader van Mohamed. Het proces zou in 2024 moeten plaatsvinden, volgens Salma Belarchi, de advocaat van de familie van Mohamed.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team