Zoeken

Top Marokko-Spanje: druk agenda Mohammed VI bemoeilijkt bijeenkomst

24 november 2022 - 19:00 - Marokko

©

De top tussen Spanje en Marokko, die volgens de gezamenlijke verklaring van 7 april 2022, voor het einde van het jaar moet plaatsvinden, wordt waarschijnlijk uitgesteld tot volgend jaar. Dat komt door de drukke agenda’s van Koning Mohammed VI en Pedro Sanchez.

In de marge van zijn deelname aan het 9ᵉ Wereldforum van de Alliantie der beschavingen van de Verenigde Naties, dat op 22 en 23 november in Fez plaatsvond, verklaarde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, dat het houden van deze top afhing van de agenda’s van Koning Mohammed VI en de Spaanse premier Pedro Sanchez. Albares wees ook op de "complexiteit" van de organisatie van deze bijeenkomst, die "zeven jaar lang" niet heeft plaatsgevonden.

Lees ook: Brief van Pedro Sanchez aan Mohammed VI als vertrouwelijk geclassificeerd

"Talrijke ministers van beide partijen moeten bijeenkomen op een tijdstip waarop de internationale agenda’s van Koning Mohammed VI en de president van de Spaanse regering door de internationale actualiteit bijzonder gevuld zijn", aldus de Spaanse minister. Hij voegde eraan toe dat beide partijen "proberen een geschikte datum vast te stellen voor een ontmoeting tussen alle betrokken partijen”.

Lees ook: Marokko "is superieur over" Pedro Sánchez

Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, had aangekondigd dat de ontmoeting begin 2023 zou plaatsvinden. Ter gelegenheid van de ondertekening van het memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van een groen partnerschap met de Europese Unie op 18 oktober, noemde hij de bijeenkomst een "belangrijk moment" in de nieuwe fase van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje.

Bladna.nl