Zoeken

Marokko verbiedt Spaanse pro-Polisario ministers tijdens top

7 november 2022 - 14:00 - Marokko

©

Marokko heeft Spanje gevraagd de aanwezigheid van zijn ministers die het Polisario steunen, niet te laten deelnemen aan de top die voor het einde van het jaar is gepland tussen de twee landen.

Het verzoek werd in september gedaan en is "niet onderhandelbaar", aldus Spaanse diplomatieke bronnen die door Ok Diario werden geïnterviewd. De betrokken ministers behoren vooral tot de partij Podemos. Zij hebben reeds van Pedro Sanchez te horen gekregen dat zij "niet welkom" zijn in Marokko omdat zij het Polisario steunen in de kwestie van de Sahara. Dit staat haaks op het officiële standpunt van Spanje, dat in maart de Marokkaanse status van de Sahara erkende.

Lees ook: Kritiek op onderhandelingen Marokko Spanje over maritieme grenzen

Het zijn de vicevoorzitter en minister van Arbeid Yolanda Díaz, de minister van Gelijkheid Irene Montero, de minister van Sociale Zaken en de 2030-agenda Ione Belarra en de minister van Consumentenzaken Alberto Garzón. De aanwezigheid van deze ministers in de Spaanse delegatie zou de verbeterde banden met Marokko in gevaar kunnen brengen en tot nieuwe spanningen kunnen leiden, in het bijzonder op het gebied van immigratie.

Volgens vice-president Yolanda Díaz is het besluit om het Marokkaanse autonomieplan te steunen "niet in stemming gebracht in de ministerraad, zodat de regering er geen besluit over heeft genomen". Alberto Garzón noemde de Sahrawi’s "slachtoffers" en riep op tot een referendum over zelfbeschikking. Ione Belarra van haar kant stelde dat "Spanje niet mag afwijken van het internationale recht". Ten slotte verklaarde Irene Montero dat "Spanje de resoluties van de VN-Veiligheidsraad moet blijven naleven".

Lees ook: Marokko wil controle luchtruim Sahara van Spanje overnemen

De aanwezigheid van sommige van deze ministers zou echter van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld de minister van Arbeid, die verantwoordelijk is voor de regularisatie van Marokkaanse vrouwen die dagelijks de grens oversteken om in Sebta en Melilla te werken. Of de minister van Consumentenbescherming, want Marokko is zowel de grootste leverancier als afnemer in de export-importbalans van Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team