Zoeken

Marokko "is superieur over" Pedro Sánchez

14 november 2022 - 23:00 - Wereld

©

Ana Vázquez, woordvoerster van de Commissie binnenlandse zaken van de Partido Popular (PP), vindt dat Spanje verantwoordelijk is voor de tragedie in Melilla. Ze roept de regering op een onderzoek in te stellen en haar partij vraagt het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken.

Ana Vázquez is één van de parlementsleden die afgelopen maandag naar Melilla zijn gereisd om meer informatie te krijgen over wat er op 24 juni aan de grens met Marokko is gebeurd. "In Melilla ontdekten we drie leugens van Marlaska. Ten eerste werden niet meer dan 100 Guardia Civils ingezet toen 2000 migranten probeerden het land binnen te komen. Het tweede probleem was dat de Marokkaanse politie zich op Spaans grondgebied bevond. En het derde was dat er levenloze lichamen op Spaanse bodem lagen. Op basis van de foto’s en beelden was het onmogelijk om de werkelijke omstandigheden vast te stellen," zei ze in een interview met Vozpopuli.

Lees ook: Stormloop Melilla: Spaanse partij eist "straf" voor Marokko

Officiële Marokkaanse bronnen spreken tot nu toe van 23 dode migranten, NGO’s van 72 en een BBC-documentaire van 94, inclusief de vermisten. "Er zijn grote vragen die moeten worden opgehelderd. Marlaska weigert het dodental bekend te maken. Er was een waarschuwing vooraf van Marokko om op de stormloop te reageren, maar dat gebeurde niet: Marokko belde vijf minuten eerder! De door de regering benadrukte nauwe samenwerking bestaat niet. Marokko is superieur over Marlaska en Sanchez. ik heb geen idee of dit door Pegasus komt of waardoor, maar het is zo dat onze regering de activiteiten van Marokko op Spaans grondgebied wil verbergen", aldus het PP-parlementslid.

"Marlaska heeft aangekondigd een slimme grens met gezichtsherkenning te gaan opstellen. Wat echter verbeterd moet worden zijn de materiële en menselijke middelen. De overheid weet dat de zuidgrens de zwakste grens is, maar doet geen moeite om de problemen op te lossen. In 2018 waren er 594 Guardia Civils ingezet in Melilla, en op 1 januari 2022 waren er 599: slechts vijf agenten meer. Dit is geen grensverdediging," vervolgde Ana Vázquez.

Lees ook: Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg

Het parlementslid is ervan overtuigd dat de Spaanse regering "het ene schandaal met het andere wil verdoezelen". "Het Openbaar Ministerie en de Ombudsman blijven de opnames opeisen. Op dit moment zijn alle parlementaire procedures bezig. Als Marlaska niet aftreedt, nemen we politieke beslissingen. De oprichting van een onderzoekscommissie of iets anders, sluiten we niet uit."

Bladna.nl