Zoeken

Tofik Dibi in opspraak door anti-Israël-uitlatingen

28 mei 2021 - 10:00 - Wereld

©

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema overweegt een straf voor Tofik Dibi, nadat raadslid Annabel Nanninga van JA21 het gemeentebestuur attent maakte op de opmerkingen van Dibi over Israël.

Op 21 mei Twitterde Dibi over het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij sprak zijn steun uit voor de boycot van producten uit Israël en voor sancties tegen het land. Dibi postte ook een foto van kakkerlakken bij een oproep tot het boycotten van producten die nabij Jeruzalem en Tel Aviv zijn vervaardigd. Joodse Nederlanders voelden zich beledigd, omdat kakkerlakken immers een klassiek antisemitisch scheldwoord is voor hen. Dibi wenste verder ook nog Tweede Kamerleden tijdens de CIDI-demonstratie in Den Haag buikgriep toe, als zij iets zouden gaan eten bij één van de ondernemers die sinds korte tijd hun terrassen weer mogen openen.

JA21-leider Annabel Nanninga vroeg woensdag in de Amsterdamse raad aan Halsema wat ze van deze uitlatingen van Dibi vindt en of ze niet in strijd zijn met de gedragscode voor ambtenaren. Daarin is namelijk het volgende opgenomen: "Dat komt omdat uitlatingen van jou als ambtenaar gezien kunnen worden als uitlatingen van het gemeentebestuur. Maar je bent geen bestuurder. Daarom moet je voorzichtig zijn met het openlijk geven van jouw persoonlijke opvattingen. Je kunt dus niet zomaar alles zeggen, schrijven of op sociale media zetten." De code schrijft ook voor dat de actualiteit en de politieke gevoeligheid van een onderwerp moet worden meegewogen. "Ook zijn de actualiteit en politieke gevoeligheid van het onderwerp belangrijk. Je moet extra voorzichtig zijn bij onderwerpen die in het nieuws zijn, of waarvoor bij belangengroepen (lobbyisten) bijzondere belangstelling geldt. Discriminerende of racistische uitlatingen passen nooit bij het ambtenaarschap. Het maakt niet uit of je dat nu binnen of buiten werktijd doet."

Burgemeester Halsema is van mening dat Dibi de gedragsregels heeft overtreden. "U heeft gelijk: de uitspraken die zijn gedaan, zijn niet conform de gedragscode. Dat betekent ook dat er gevolgen zullen zijn. Op dit moment is de ambtenaar niet beschikbaar, maar op het moment dat hij terugkeert, zal er een gesprek plaatsvinden met zijn leidinggevende in aanwezigheid van het Bureau Integriteit." Dibi heeft de Twitterberichten inmiddels verwijderd en liet een D66-Statenlid op Twitter weten dat dit gaat over "twee ietwat groffe grappen die makkelijk verdraaid konden worden en blijkbaar door u ook persoonlijk konden worden opgevat".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team