Zoeken

Haagse Hammouch slaapt met zijn drie kinderen op kantoorvloer

2 juni 2021 - 15:00 - Wereld

©

Een 67-jarige en zijn drie jonge kinderen uit Den Haag kwamen eind vorig jaar op straat te staan, nadat de man waarbij ze in woonden, op een droeve en abrupte manier overleed. Hammouch komt niet in aanmerking voor noodopvang, de gemeente vindt namelijk dat dat hij iets moet regelen binnen zijn "sociaal netwerk". Maar dat netwerk is onbestaand en daarom slaapt hij nu met zijn kinderen op een kantoorvloer.

De Marokkaanse Nederlander woonde de laatste drie jaar samen met zijn kinderen bij een vriend in Den Haag, waar hij twee kamers tot zijn beschikking had. Hij liet na een scheiding zijn woning achter aan zijn ex en zijn andere kinderen en woonde sindsdien bij andere mensen in. Maar zijn huisgenoot verongelukte in december vorig jaar, hij was zijn zieke moeder in Marokko gaan bezoeken en kwam bij zijn terugkeer onder een tram terecht. De familie van zijn weduwe eiste dat Hammouch het huis zou verlaten, waardoor hij met zijn drie kinderen van 6, 7 en 10 jaar oud op straat kwam te staan.

Bij het Daklozenloket van de gemeente vertelden ze hem dat zij enkel een gescheiden opvang voor zijn kinderen konden organiseren bij gastgezinnen. "Maar ik laat mijn kinderen niet in de steek. Die zijn alles voor me." Hamouch heeft meerdere gezondheidsklachten en leeft samen met zijn kinderen van een karig pensioentje van 1100 euro per maand. Daarvoor kan hij geen woning huren in de vrije sector. Hij heeft zelf geen postadres, met als gevolg dat de kinderbijslag en het kinderbudget niet meer kunnen worden uitgekeerd en hij nu ook nog geld terug moet gaan betalen aan de Belastingdienst. "Ik ben 67 jaar oud en ziek. Ik heb altijd gewerkt en nooit voor problemen gezorgd. Het enige wat ik nodig heb, is hulp", zegt hij in het AD. "Het enige wat ze me konden bieden was ondersteuning bij het terugsturen van mijn kinderen naar Marokko. Ze zijn gewoon Nederlanders!"

De gemeente opperde ook dat de vader bij zijn drie volwassen kinderen uit een eerder huwelijk moest gaan intrekken. Op één dochter na heeft hij daar geen band meer mee. Zijn dochter heeft hem een paar maanden opgevangen onder precaire omstandigheden maar kon dat niet lang volhouden waardoor Hamouch en zijn kinderen sinds kort weer op straat terecht zijn komen. Maatschappelijk werkster Saloua Ouari staat de vader al verschillende maanden bij. "Ik kon ze toch niet op straat laten slapen?! Maar dit mag eigenlijk niet." Ze laat de plek zien waar hij en zijn kinderen op een matrasje tussen de kantoorspullen slapen. De verontwaardigde Ouari klopte aan bij verschillende hulpinstanties die haar van het kastje naar de muur stuurden. "De casusregisseur heeft zich ziek gemeld en iemand anders zou haar vervangen, maar we hoorden alsmaar niets. Wat mij verbaast is dat al die tijd niemand naar de situatie van de kinderen heeft gevraagd. Het boeit ze gewoon niks en dat terwijl de gemeente Den Haag als beleid heeft dat kinderen niet op straat mogen komen te staan."

De advocaat van Hamouch, Katja Kerdel, heeft het Daklozenloket verzocht om een snelle oplossing te zoeken voor het dakloze gezin en vroeg de rechter ook om een voorlopige voorziening. Zij zegt dat de houding van de gemeente en het Daklozenloket in strijd zijn met het beleid van "geen kinderen op straat" en ook het voorstel om de kinderen gespreid bij pleeggezinnen te plaatsen is volgens haar in strijd met de belangen van kinderen. Ze wijst erop dat het loket eerder wel tijdelijke opvang regelde voor gezinnen die zich zelfs in minder schrijnende situaties bevonden. Inmiddels verdiepte de Haagse wethouder Bert van Alphen zich in de case van Hamouch en beloofde hij ook tijdelijke opvang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team