Zoeken

Khadija Arib van radar verdwenen

8 juni 2021 - 16:40 - Wereld

©

Tot grote verrassing werd Khadija Arib in april niet herkozen als Kamervoorzitter en lijkt ze sinds die dag van de radar te zijn verdwenen. Toch is de PvdA-politica volgens partijgenoten nog steeds actief in de luwte.

Sinds de voorzittersverkiezingen op 7 april is politica Khadija Arib niet meer in de plenaire vergaderzaal gezien. Een collega-politicus vraagt zich in de wandelgangen van de Tweede Kamer: "Waar is Arib toch?" Ze stemt niet mee in de zaal en is enkel lid van de Kamercommissie "Nederlandse Groep van de Interparlementaire Unie". Op 8 april werden de persoonlijk spullen van de oud-Kamervoorzitter weggehaald, schrijft het AD.

Vera Bergkamp van D66 vervult nu de oude functie van Arib, die ook geen woordvoerder is op een bepaald beleidsterrein. Arib heeft besloten geen interviews meer te geven op dit moment. Ze kiest er duidelijk voor om even van de radar te verdwijnen na vijf jaar Kamervoorzitterschap. Het afgelopen jaar was ze omwille van de coronacrisis elke dag op het Binnenhof. Zo vroeg één van de griffiers van de Tweede Kamer onlangs aan PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: "Wat doet Khadija Arib, heeft ze een portefeuille?" Het antwoord van Nijboer op dit vraag was sarcastisch: "Tja, dat is precies het probleem. Ze heeft geen portefeuille. Ze bemoeit zich met álles!"

Lees ook: Nederland: Khadija Arib verliest Kamervoorzitterschap

Niet iedereen stoorde zich aan haar grote betrokkenheid. Haar partijgenoot Attje Kuiken zegt daarover: "Het is heel plezierig om iemand te hebben die een geschiedenis heeft met alle onderwerpen hier. Khadija helpt ons met de kabinetsformatie en staat ter beschikking van de vier nieuwe Kamerleden." Een medewerker vertelt: "Ze leest al onze nota’s en notities." Arib ontvangt veel mails en kleine cadeautjes van kiezers. Collega’s zeggen dat er ook waarschuwingen kwamen dat er druk werd uitgeoefend om haar van de voorzittersstoel te stoten.

Arib maakte duidelijk niet alleen vrienden, vooral haar strijd met betrekking tot de renovatie van de Tweede Kamer, het uitstel van de verhuizing naar het nieuwe pand en de ophef over digitale of fysieke aanwezigheid voor stemmingen in de Tweede Kamer, werden haar niet in dank afgenomen. Daarnaast wilden VVD en D66 een andere kandidaat en droegen ze net voor de eindstreep nog voormalig personeelswerker Vera Bergkamp voor. Arib zal tijdens het zomerreces een nieuwe portefeuille krijgen. "Iets met rechtsstaat en democratie, dat heeft haar belangstelling", zegt een medewerker. Volgens een collega kan ze alles krijgen wat ze wil.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team