Zoeken

Opnieuw onderzoek naar uitspraken Tofik Dibi

2 september 2022 - 11:00 - Wereld

©

Tofik Dibi, bestuursadviseur van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, liet op Instagram weten dat hij niet te spreken is over de asieldeal die het Rijk met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad heeft gesloten. De gemeente kijkt of de boze berichten die hij stuurde naar de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma te ver gaan.

Vrijdag werd bekend dat het Rijk zo’n 700 miljoen euro uit gaat trekken om 20.000 woningen te bouwen voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar daarnaast wil de regering ook de asielinstroom beperken door een gezinshereniging onmogelijk te maken voor asielzoekers zonder woning. Dijksma zei in een video op Instagram dat ze nauw betrokken was bij de onderhandelingen en ’heel blij’ is met de uitkomst. Onder de video van burgemeester Dijksma, schreef Dibi: "Ben je serieus? Schaam je diep voor je ’betrokkenheid’ hierbij."

Lees ook: Tofik Dibi in opspraak door anti-Israël-uitlatingen

Volgens de Marokkaans Nederlandse Tofik Dibi is het beleid ’misselijk’. "Ik werk voor een gemeente en snap heel goed dat je compromissen moet sluiten en dat kan jij als geen ander, maar er zijn principiële grenzen", schreef Dibi in een andere reactie. "Wat ze hebben gecreëerd is te ver gegaan en geen uitvoeringsplan kan dat goedpraten. Dit is niet waar wij ooit ook maar enige medewerking aan kunnen geven", aldus de ambtenaar.

Lees ook: Salaheddine ontmoet Tofik Dibi voor openhartig gesprek (video)

Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is het niet de eerste keer dat Dibi de gedragscode van de gemeente met de voeten treedt en ook eerder werden zijn uitspraken onder de loep genomen. "We doen in principe geen uitspraken over individuele medewerkers van de gemeente", laat een woordvoerder van Halsema nu weten in De Telegraaf. "Wat ik erover kan zeggen is dat er destijds een gesprek met hem heeft plaatsgevonden en dat er afspraken zijn gemaakt. Er zal worden gekeken in hoeverre zijn recente uitlatingen al dan niet binnen de grenzen van die afspraken en de gedragscode zijn gebleven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team