Zoeken

Nederland: Hoge Raad adviseert ’minder Marokkanen’-vonnis in stand te houden

19 mei 2021 - 17:10 - Wereld

©

De procureur-generaal van de Hoge Raad adviseert om de veroordeling van PVV-leider Geert Wilders voor groepsbelediging in stand te houden. "Na uitvoerig onderzoek had het hof geconstateerd dat er geen inmenging van de minister of zijn ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak is geweest", staat in het advies.

Het gerechtshof in Den Haag heeft op vrijdag 4 september 2020 uitspraak gedaan in het hoger beroep in deze zaak die draait om de ’minder minder-uitspraken’ in 2014. Wilders is door het hof veroordeeld voor groepsbelediging. Voor het aanzetten tot discriminatie, waarvoor hij in 2016 door de rechtbank Den Haag nog werd veroordeeld, volgde dit keer vrijspraak. Hij kreeg geen straf maar ging toch tegen de uitspraak in cassatie.

Wilders zei dat Nederland een "corrupt land" is, omdat "Marokkanen die steden en wijken in de fik steken daar meestal mee wegkomen". Volgens het hof mogen uitlatingen zeker provocerend zijn, maar zijn er bepaalde grenzen als het gaat om "het respect voor de eer en goede naam en de rechten van anderen". Het hof vindt de uitlatingen "onnodig grievend" voor alle Marokkanen, schrijft NOS.

De Hoge Raad heeft gekeken naar de zienswijze van het gerechtshof in Den Haag en constateert in het advies dat die goed is. "Het hof oordeelt dat het recht op de vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder ook dat van een politicus, niet een veroordeling in de weg staat", staat in het advies. De inbreuk op de vrijheid van meningsuiting die daardoor ontstaat, is volgens de procureur-generaal gerechtvaardigd, "omdat het in een democratische samenleving noodzakelijk is op te treden tegen discriminatie door groepsbelediging wegens etnische afkomst".

De Hoge Raad mag zelf beslissen of ze dit advies al dan niet volgt. Op 6 juli wordt de uitspraak in deze zaak verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team