Zoeken

Tarik O. krijgt 7 jaar cel voor opzettelijk doodrijden man uit Wijchen

10 augustus 2021 - 17:40 - Marokko

©

De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. krijgt een gevangenisstraf van 7 jaar voor het opzettelijk doodrijden van Sebastiaan uit Wijchen, waarvan het voorarrest wordt afgetrokken. Daarnaast heeft de rechtbank in Utrecht deze maandag ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Tarik O. was aanwezig tijdens de zitting in de rechtbank om zijn straf aan te horen, evenals een aantal familieleden van Sebastiaan uit Wijchen, schrijft het AD. De vader van Sebastiaan, Rik Theloosen, zei dat met name tbs een zeer belangrijke maatregel is voor de nabestaanden. "Maar de hoogste boom was niet hoog genoeg voor ons. Wij weten heel goed dat wij onze zoon hier niet mee terugkrijgen. En mijn kleinkinderen hun vader niet. Ze zijn nog erg jong en dat vind ik ook heel erg."

Lees ook: Marokko: welke alternatieven voor cannabisteelt?

In november 2020 belandde Sebastiaan ’s avonds na een woordenwisseling over het rijgedrag van O. eerst op de motorkap van zijn bestelwagen. Daarna reed de dader meerdere keren over de 42-jarige man heen. O. stelt dat Sebastiaan hem racistisch bejegende door hej uit te schelden voor ’kutmarokkaan’ en ’kankermarokkaan’. Hij beweert ook dat hij van plan was om om het slachtoffer heen rijden, maar de rechtbank gelooft dit niet. "U heeft uw auto als wapen gebruikt", zei de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste reeds vanaf de eerste zitting 7 jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging. De officier van justitie weerhoudt dit, omdat O. ’sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, anders was de straf nog hoger uitgevallen. Deskundigen oordeelden namelijk dat de 19-jarige "beneden gemiddeld intelligent is en een gebrek heeft aan empathie".

Lees ook: OM eist celstraf voor Marokkaanse pakketbezorger die man doodreed

De rechtbank neemt het Tarik O. ook kwalijk dat hij de plaats van het ongeval heeft verlaten en begrijpt nog steeds niet hoe een eenvoudige woordenwisseling kan uitmonden in zodanig heftige daden. "Een dergelijk feit leidt ertoe dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken op elkaars gedrag als verkeersdeelnemer."

Bladna.nl