Zoeken

Stormen: groot deel rode vruchtenproductie verloren in Marokko

27 oktober 2023 - 16:00 - Economie

©

De stormen, windstoten en zandvlagen die afgelopen zondag verschillende regio’s van Marokko troffen, hebben tot 20% van de productie van bepaalde rode vruchten in het noorden van het koninkrijk verwoest.

De storm heeft 9000 hectare rijpe aardbeien, frambozen en bosbessen in de regio Gharb vernietigd, meldden de Marokkaanse Vereniging van Rode Vruchtenproducenten (AMPFR) en de Marokkaanse Vereniging van Verpakkers-exporteurs van Rode Vruchten (AMCEFR) afgelopen woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Zwarte zondag in Marokko (video)

De windstoten, die snelheden tot 110 kilometer per uur bereikten in deze gebieden, hebben "belangrijke schade" veroorzaakt aan de producenten van rode vruchten, waarvan 90% bestemd is voor export. Er is een verlies van bijna 20% van de frambozenproductie geregistreerd, melden de organisaties, waarbij ze ook wijzen op de beschadiging en vervorming van 15% van de metalen structuren van de landbouwtunnels, ontwortelde planten, enz.

Lees ook: Sinaasappels: een luxe voor Marokkanen

De stroomuitval, die bijna twee dagen duurde in de regio Larache, "heeft de situatie verergerd", omdat het de irrigatiesystemen belette te functioneren, aldus de verklaring. De ondertekenende verenigingen roepen de autoriteiten op om de landbouwers te ondersteunen die door deze situatie zijn getroffen en die al kampten met een slechte landbouwcampagne vanwege de droogte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team