Zoeken

Rode Zee-crisis: Marokko in sterke positie dankzij Tanger Med?

29 januari 2024 - 10:00 - Economie

©

Met de haven van Tanger Med zou Marokko kunnen profiteren van de veiligheidscrisis in de Rode Zee, die het verkeer door het Suezkanaal bijna heeft gehalveerd, met ernstige schade aan Europese havens tot gevolg.

Sinds de Houthi-milities aanvallen begonnen uit te voeren in de Rode Zee, geven de meeste commerciële, olie- en gastankers de voorkeur aan een omweg via Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika). Door deze veiligheidscrisis, die een stijging van de tarieven met 21% en de vrachtkosten met 150% heeft veroorzaakt, zoeken rederijen naar goedkope, efficiënte en goed gelegen havens om als logistieke basis te dienen op deze nieuwe route, meldt La Vanguardia.

Lees ook: Marokkaanse export lijdt onder crisis in Rode Zee

Hier komt Marokko in beeld, dat over goede haveninfrastructuur beschikt, met name de haven Tanger Med aan de zuidkant van de Straat van Gibraltar. "Tanger Med is momenteel de haven die aan macht wint," zeggen bronnen uit de sector die de crisis in de Rode Zee nauwlettend volgen. Ze benadrukken dat de Marokkaanse haven, gezien zijn strategische geografische ligging, zijn grote capaciteit en concurrerende tarieven, eind 2023 al gepositioneerd was als de belangrijkste Mediterrane haven voor containerverkeer, ver voor op de Spaanse havens van Algeciras, Valencia en Barcelona.

Gelegen op twintig kilometer van Ceuta, is Tanger Med een ideale haven voor de overslag van goederen. Marokko is bovendien van plan een andere grote commerciële haven te bouwen in Nador, 50 kilometer van Melilla, om de creatie van twee grote economische zones dichtbij de twee Spaanse enclaves, te bevorderen. De crisis in de Rode Zee, waarvan het einde onbekend is, zou het koninkrijk in staat kunnen stellen dit strategische doel te bereiken.

Lees ook: Uit Marokko vertrokken schip aangevallen in Golf van Aden

Ondertussen is Europa ernstig getroffen door deze crisis, die het verkeer door het Suezkanaal al met 45% heeft verminderd. De zwaarst getroffen havens zijn de Italiaanse havens van Genua, Gioia Tauro, Malta, Triëst, de haven van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, en de Griekse haven van Piraeus, volgens bronnen uit de sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team