Zoeken

Marokkaanse export lijdt onder crisis in Rode Zee

25 januari 2024 - 07:00 - Economie

©

De crisis in de Rode Zee zorgt voor verstoringen in de internationale handel en treft vooral de Marokkaanse landbouwexport naar Azië.

Mourad Erraguragui, vicevoorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Intercontinentaal Wegtransport (AMTRI), uit zijn zorgen over de impact op de export van fruit naar China rond het Chinese Nieuwjaar, een periode die normaal gezien zeer winstgevend is voor Marokkaanse exporteurs.

Lees ook: Crisis in Rode Zee mogelijk voordelig voor Marokko

De verstoringen in de Rode Zee komen op een kritiek moment, slechts enkele weken voor de Ramadan. Dit zal de Marokkaanse export naar Aziatische landen met een grote moslimpopulatie, zoals India, Bangladesh, Pakistan, Indonesië en Maleisië, nog verder beïnvloeden, meldt Hortidaily. Marokko kampte reeds met een aanzienlijke vermindering van de export naar Afrika door de ernstige droogte die het koninkrijk al drie jaar treft, waardoor het zich voornamelijk richtte op de Europese markt.

Volgens Erraguragui heeft de crisis in de Rode Zee de problemen in de Marokkaanse landbouwsector verergerd. Transportkosten naar Azië zijn verdubbeld en levertijden met 10 tot 15 dagen toegenomen. Dit maakt de export van verse Marokkaanse producten te duur voor de eindconsument. Bovendien kunnen sommige bederfelijke producten de lange levertijden niet aan. "Het hele ecosysteem wordt getroffen, inclusief werknemers die werkdagen verliezen en vervoerders," zegt hij.

Lees ook: Tussen Azië en Marokko: prijzen zeevervoer verdubbeld

De expert stelt dat als de crisis aanhoudt of verergert, de vrachtprijzen via Kaap de Goede Hoop kunnen stabiliseren of zelfs dalen zodra alle partijen zich hebben aangepast aan de nieuwe routes en de dagelijkse schommelingen zijn gestopt. Momenteel kiezen de meeste vervoerders voor de route via Kaap de Goede Hoop.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team