Zoeken

Sinaasappels: een luxe voor Marokkanen

5 oktober 2023 - 18:00 - Economie

©

De prijs van sinaasappels in Casablanca is fors gestegen en heeft een piek bereikt van 25 dirham per kilo, vergeleken met 5 tot 7 dirham per kilo enkele maanden geleden. Deze opmerkelijke stijging wordt toegeschreven aan de toename van de export.

De schaarste van sinaasappels in dit seizoen rechtvaardigt de ongekende prijsverhoging. "Er zijn verschillende sinaasappelvariëteiten, waaronder die voor sap. Hun prijs is nu erg hoog vanwege het einde van het oogstseizoen in juli", vertelt Abderrazak Chabbi, voorzitter van de Groothandelsmarktvereniging voor Fruit en Groenten in Casablanca, aan Assabah. Hij meldt ook dat de prijs van sinaasappels op de groothandelsmarkt tussen de 9 en 13 dirham per kilo is.

Lees ook: Marokko produceert 2 miljoen ton sinaasappelen

Voor mandarijnen en clementines, die worden geproduceerd in Larache, varieert de prijs tussen 3,5 en 5,5 dirham per kilo, afhankelijk van de kwaliteit. Chabbi voegt eraan toe dat navelsinaasappels drie tot vier weken na mandarijnen en clementines op de markt komen. De expert meldt ook dat over enkele weken opnieuw sinaasappels uit de Gharb en Marrakech beschikbaar zullen zijn, wat het tekort aan sap-sinaasappels zal compenseren.

Lees ook: Eieren, een luxe product in Marokko

De voorzitter van de Groothandelsmarktvereniging in Casablanca geeft ook aan dat de export de hoofdoorzaak is van deze prijsstijging die het koopvermogen van de Marokkanen en hun consumptiegewoonten beïnvloedt. "Helaas zijn er veel mensen uit op snel gewin en gemakkelijke verrijking, die de voedselveiligheid van Marokkanen negeren. Deze veiligheid is echter de belangrijkste garantie voor sociale vrede, die nu zeer fragiel is geworden", benadrukt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team