Zoeken

Dilemma rond watermeloen in Marokko, lobby’s oefenen druk uit

2 december 2023 - 10:00 - Economie

©

In Tata, in het zuidoosten van Marokko, staan lokale autoriteiten onder druk van invloedrijke belangengroepen om de teelt van watermeloenen, die verboden werd na de ernstige droogte van 2022, te hervatten.

Volgens Al Akhbar worden de autoriteiten onder druk gezet door een parlementslid en een grote landbouwer in Tata, eigenaar van een bedrijf dat irrigatiesystemen verkoopt. Na een vergadering met andere landbouwers uit de regio om een groepering op te zetten om druk uit te oefenen op de lokale autoriteiten, zijn al verschillende acties ondernomen om de hervatting van de teelt van watermeloenen te verkrijgen, waaronder protestacties en demonstraties.

Lees ook: Marokko beperkt watermeloenproductie

Een jaar geleden vaardigde de prefectuur van Tata een decreet uit om de teelt van watermeloenen te reguleren. De teelt van rode watermeloenen werd verboden omdat deze vrucht sterk zou bijdragen aan het watertekort in het zuidoosten van het land.

Lees ook: Marokkaanse watermeloen "overspoelt" Spanje

Hetzelfde decreet verbiedt ook alle werkzaamheden voor het uitbreiden of verdiepen van reeds toegestane putten, het gebruik van waterintensieve gewassen, de overexploitatie van grondwater, de opschorting van nieuwe vergunningen voor het graven van putten en de bestrijding van het illegaal overbrengen van water uit bestaande putten. De lokale autoriteiten hebben controleteams ingezet om de strikte naleving van deze maatregelen te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team