Zoeken

Spanje start met overbrenging stoffelijke resten uit graven rots Al Hoceima

20 oktober 2021 - 19:50 - Wereld

©

Het Spaanse leger is woensdag begonnen met het opgraven van de stoffelijke resten van militairen en burgers die begraven liggen in kerkhoven op de rots van Al Hoceima en in Vélez de la Gomera. De stoffelijke resten zullen worden overgebracht naar een begraafplaats in Melilla, met behulp van een gespecialiseerde begrafenisonderneming.

De stoffelijke resten van soldaten die begraven liggen op de begraafplaatsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera, worden sinds vandaag overgebracht naar de begraafplaats Purísima Concepción in Melilla, overeenkomstig het in september ondertekende contract met de begrafenisonderneming, waarin de datum voor het begin van de opgravingen is vastgesteld op 20 oktober.

Lees ook: Spanje verplaatst stoffelijke overschotten van begraafplaats rots Al Hoceima

Het besluit om de stoffelijke resten op te graven werd in juli aangekondigd en lokte een sterke polemiek uit onder Spaanse militairen. Ze vrezen dat de geschiedenis zich zal herhalen, want vlak voor het vertrek van Spanje uit de Sahara in 1975, werden namelijk dezelfde instructies gegeven. Ze moesten toen ook stoffelijke overschotten vanuit Spaanse begraafplaatsen verplaatsen naar de Canarische Eilanden. Zo’n 1800 overblijfselen van Spaanse christenen zijn toen uit de Sahara gehaald. Het leger vreest dat het weghalen van de stoffelijke resten ook deze keer zal leiden tot een definitief vertrek van Spanje vanuit de rotsen, die dan aan Marokko zouden worden teruggegeven.

Het leger gaf de families van de overledenen tijd om de lichamen op te eisen voor een begrafenis op een andere plaats, maar bij het verstrijken van deze termijn had niemand de lichamen opgeëist. Na deze fase formaliseerde het leger in september de ondertekening van het contract met het bedrijf Servicios Funerarios Casa Calderón SL, voor de opgraving en overbrenging van de stoffelijke resten naar Melilla. De operatie, die deze woensdag is begonnen, moet uiterlijk op 30 december zijn voltooid, meldt Ok Diario.

Lees ook: Spanje bereid te praten over Sahara, Melilla en Sebta

De chef van de generale staf van het leger (JEME), luitenant-generaal Amador Enseñat, heeft de medewerkers van de begrafenisonderneming duidelijke instructies gegeven. "Om vergissingen te voorkomen, zullen de opgravingen één voor één worden uitgevoerd. De stoffelijke resten zullen vervolgens in goedgekeurde biologisch afbreekbare zakken worden geplaatst en geïdentificeerd worden aan de hand van een document dat in de zak zal worden gestopt en waarop de naam van de overledene zal worden vermeld," zo luiden de instructies. Daarna worden de stoffelijke resten vervoerd in helikopters die toebehoren aan het commando van Melilla.

De overbrenging van de stoffelijke resten heeft tot doel om "ze in de best mogelijke omstandigheden te behouden, aangezien de begraafplaatsen van Al Hoceima en Vélez "met zware weersomstandigheden te kampen hebben" als gevolg van de seismische activiteit in de regio, aldus Amador Enseñat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team