Zoeken

Rif-oorlog: Spanje moet Marokko vergoeden

18 oktober 2021 - 10:00 - Wereld

©

De links republikeinse partij van Catalonië oordeelt dat Spanje zich bij Marokko moet verontschuldigen voor het gebruik van chemische wapens tijdens de Rif-oorlog, met duizenden doden onder de Marokkaanse bevolking als gevolg.

Gabriel Rufián, leider van de partij, ondertekende afgelopen donderdag tijdens een debat over de wet op het democratisch geheugen in het Congres, een amendement waarin hij de "erkenning van de verantwoordelijkheden van de Spaanse staat en een vergoeding voor het gebruik van chemische wapens in de Rif", eist.

Lees ook: Rif-oorlog: Madrid bereidt om over gebruik chemische wapens te spreken

Spaanse bronnen melden dat de partij van Spanje de oprichting eist van kankercentra in de Rif voor wat er in de regio is gebeurd in de periode 1922-1927. Ook wordt gevraagd dat "daden van verzoening, broederschap en solidariteit met de slachtoffers, hun nakomelingen en de hele Riffijnse gemeenschap worden georganiseerd".

De partij vraagt tevens dat "individuele aanvragen van financiële vergoedingen voor de geleden schade" worden onderzocht. Uiteindelijk moet Spanje ook "de nagedachtenis van vermiste Marokkanen eren en recht doen aan Marokko, zodat de geschiedenis niet wordt gewist".

Lees ook: Spanjaarden zijn er zeker van: Spanje gebruikte chemische wapens in Rifoorlog

In Marokko wordt al jaren aan Spanje gevraagd om kankercentra en opleidingscentra gespecialiseerd in de behandeling van kanker op te richten in Nador en Al Hoceima.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team