Zoeken

Spanje verplaatst stoffelijke overschotten van begraafplaats rots Al Hoceima

17 juli 2021 - 19:00 - Marokko

©

Het Spaanse leger is van plan om de procedure op te starten voor de opgraving en overbrenging van de stoffelijke overschotten van de lichamen die begraven liggen op de rotskerkhoven van Vélez la Gomera en Al Hoceima, naar een kerkhof in Melilla. Deze overplaatsing vindt plaats in de context van een grote diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Het besluit is op 9 juli gepubliceerd in het Spaans Staatsblad. In totaal zullen 54 stoffelijke overschotten van personen die begraven zijn op de rotskerkhoven van Vélez la Gomera en Al Hoceima worden overgebracht naar een kerkhof in Melilla.

De overplaatsing van stoffelijke overschotten zou in het verleden onopgemerkt zijn doorgegaan, maar is nu het onderwerp van media-aandacht. Dat komt door het huidige conflict tussen Madrid en Rabat, dat veroorzaakt is door de opvang van Brahim Ghali, leider van het Polisario-front, in een ziekenhuis in Logroño afgelopen april.

De Algemene Bestuurder van Melilla, Julio Maiz Sanza, verklaarde in een nota ter verduidelijking van het geofficialiseerde besluit, dat "er geen andere reden is voor de opgraving en overbrenging van deze stoffelijke overschotten, behalve om ze in de best mogelijke omstandigheden te bewaren, rekening houdend met de degeneratie van de graven in de loop der jaren en het risico van instorting als gevolg van de seismische activiteit in het gebied".

Spanje werkt aan de verbetering van de betrekkingen met Marokko. Om de Marokkaanse autoriteiten tevreden te stellen heeft de regering van Pedro Sanchez de voormalige minister González Laya van Buitenlandse Zaken ontslagen. Het nieuwe buitenlands beleid is toevertrouwd aan José Manuel Albares, die voorheen ambassadeur was in Frankrijk. In zijn inaugurele rede zei het nieuwe hoofd van de Spaanse diplomatie maandag, dat het versterken van de betrekkingen met Marokko, een "grote vriend en zuiderbuur", één van zijn prioriteiten is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team