Zoeken

Spanje: proces tegen hoofd Marokkaanse hasjhandel van start

27 september 2021 - 15:40 - Wereld

©

Het proces tegen Jesus Heredia Heredia, alias "El Pantoja", één van de belangrijkste leiders van de Marokkaanse hasjhandel in de Straat van Gibraltar, begint deze week in de provinciale rechtbank van Cádiz. Het openbaar ministerie eiste dertien jaar gevangenisstraf en een boete van 12 miljoen euro.

De openbare aanklager voor drugsbestrijding van Gibraltar, Macarena Arroyo, vraagt de rechtbank om "El Pantoja" en zeventien andere leden van zijn netwerk te veroordelen tot dertien jaar gevangenisstraf en een boete van 12 miljoen euro. Dit is de eerste drugszaak die voor de rechter komt sinds de lancering van het Speciaal Plan tegen drugshandel in de Straat van Gibraltar in 2018, geïnitieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken om de handel in hasj van Marokko naar de kust van Cádiz te bestrijden, laat El Estrella Digital weten.

Lees ook: ’Messi van de hasj’ laat opnieuw van zich horen

Jesus Heredia, alias "El Pantoja", heeft tot hiertoe enkel een strafblad wegens verkeersovertredingen en wordt nu voor het eerst vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de handel in hasj, waarbij hij al sinds zijn tienerjaren betrokken zou zijn. Volgens politiebronnen is Heredia de rechterhand van Abdellah El Haj, alias de "Messi van de hasj", van wie hij één van de opvolgers werd toen deze laatste op de vlucht sloeg voor justitie.

El Pantoja werd op 24 mei 2020 gearresteerd terwijl hij met zijn gezin in een restaurant in een chique wijk van Chiclana de la Frontera zat. Hij wordt door de politie beschouwd als de grootste drugsbaron in de Straat van Gibraltar van zijn tijd. Hij controleerde bijna de gehele hasjhandel van Marokko naar Cádiz. Een maand geleden ontsnapte hij nog aan een drugsbestrijdingsoperatie waarbij 36 leden van zijn netwerk werden gearresteerd en 4,3 ton hasj in beslag werd genomen.

Lees ook: Honderdtal smokkelaars Marokkaanse hasj gearresteerd in Spanje

De verdachte werd toen vrijgelaten na betaling van een borgtocht van 30.000 euro, maar zal moeten verschijnen in het vierdaagse proces, zeggen justitie-bronnen. El Pantoja is betrokken bij twee andere lopende zaken. Enerzijds wordt hij ervan beschuldigd de leider te zijn van een drugsorganisatie, dat voor zijn activiteiten gebruik maakt van vissersboten. Op 23 januari 2020 is één van deze boten gezonken met aan boord zes bemanningsleden en 2000 kilo hasj. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van het witwassen van geld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team