Zoeken

Spanje zet licht op groen voor operatie Marhaba 2022

13 april 2022 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op dinsdag toestemming gegeven voor het begin van de voorbereidingen om de operatie Marhaba 2022 te organiseren. Marokkanen uit Europa zullen deze zomer via Spaanse havens naar Marokko kunnen reizen.

Verschillende Spaanse diensten zoals de douane, havens, veiligheidsdiensten, civiele bescherming en de gezondheidszorg zijn betrokken bij de organisatie van de operatie Marhaba. Ze kunnen nu de nodige maatregelen nemen voor het welslagen van de editie van dit jaar. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens Diario Sur, dinsdag het licht op groen gezet voor het begin van de zomeropeerati.

Lees ook: Officieel: bootverkeer tussen Marokko en Spanje wordt hervat

Operatie ’Paso del Estrecho’ werd in 2020 afgelast wegens de coronacrisis en in 2021 wegens een diplomatieke crisis tussen Madrid en Rabat. Die werd veroorzaakt door het onthaal van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje. Gedurende de afgelopen twee jaar heeft Marokko Spaanse havens uit de operatie geweerd en werd aan onderdanen in Europa gevraagd om het koninkrijk te bereiken via de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië.

De Spaanse regering heeft na de hervatting van de scheepvaartverbindingen op dinsdag, nu ook besloten om de voorbereidingen voor operatie Marhaba op te starten. De aanleiding voor het hervatten van de Marokkaans-Spaanse samenwerking is de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara en het bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat op donderdag. Dit bracht een einde aan de crisis en luidde het begin in van een "nieuwe fase" in de betrekkingen tussen de twee buurlanden.

Lees ook: Dit zijn de vereisten om via Spanje met de boot naar Marokko te reizen

De Spaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Isabel Goicoechea, heeft samen met de directeur-generaal van Civiele Bescherming, Leonardo Marcos, maandag een vergadering voorgezeten van het comité voor de coördinatie en het beheer van de Operatie Marhaba 2022. De operatie vindt plaats tussen 15 juni en 15 september, rekeninghoudend met de gezondheidsvoorschriften.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team