Zoeken

Operatie Marhaba 2022 zal "uitzonderlijk" zijn

3 mei 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De grote toeloop van passagiers op de eerste veerboten die vanuit de Spaanse havens naar Marokko vertrekken, wijst erop dat operatie Marhaba deze zomer een uitzondering zal zijn, na twee jaar van sluiting van de zeegrenzen.

"Het wordt een mooie zomer", zei Benito García, een leraar Spaans die al drie decennia in Tanger woont, toen hij donderdag van boord ging van een veerboot die in Tarifa aanmeerde. Sedert de hervatting van de oversteken op 12 april voor passagiers zonder voertuig en op 18 april voor passagiers met voertuig, zijn talrijke reizigers aan boord gegaan van de veerboten die de havens van Tanger-Stad en Tarifa en Algeciras en Tanger Med verbinden.

Lees ook: Spanje en Marokko bereiden zich voor op Operatie Marhaba 2022

Gedurende de twee jaar dat de zeegrenzen gesloten waren, konden honderdduizenden in Europa wonende Marokkanen hun familieleden in Marokko niet bezoeken. De beelden van schepen vol passagiers in de afgelopen dagen, midden in de Ramadan, wijzen op goede vooruitzichten voor operatie Marhaba deze zomer, laat Nius zich ontvallen. "De veerboten stellen ons in staat aan boord te gaan met onze voertuigen en veel dingen mee te nemen voor onze families in Marokko," verklaarde Abdelkhalek Najmi, een academicus uit Tanger die al zeven jaar in Granada woont, enige tijd geleden aan Spaanse media.

De hervatting van de bootverbindingen laat echter een bittere nasmaak achter voor de reizigers, aangezien de tickets weer duurder zijn geworden. Op de lijn Tarifa-Tanger moet een passagier zonder voertuig 43,5 euro betalen voor een kaartje bij FRS. Een reiziger zonder voertuig moet op de lijn Algeciras-Tanger Med 37,5 euro neertellen met FRS. "Zelfs indien het tarief met 20 of 30 % zou stijgen, zijn de Marokkanen bereid te betalen om per boot te reizen", verklaart een bron bij FRS.

Lees ook: Haven Nador paraat voor operatie Marhaba 2022

Om per veerboot naar Marokko te reizen, hoeft men alleen maar een negatieve PCR-test of een inentingsbewijs te laten zien. Deze week zullen Spaanse en Marokkaanse delegaties in Rabat bijeenkomen om de operatie Marhaba 2022 voor te bereiden. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben in 2019 meer dan 3,3 miljoen mensen en 760.000 voertuigen aan deze operatie deelgenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team