Zoeken

Spanje wil migratie reguleren met Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs

7 februari 2023 - 16:00 - Wereld

©

In een poging om het tekort aan plaatselijk personeel te vullen, wil Spanje Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs aanwerven. Hierdoor kan het land ook de migratie naar de Europese transportsector richten.

Volgens cijfers van de Europese transportvereniging uit 2021, heeft Europa ongeveer 400.000 vrachtwagenchauffeurs nodig. Ook Spanje is actief op zoek naar vrachtwagenchauffeurs en overweegt "een groep Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs op te leiden en aan te werven om de migratie naar de door arbeidskrapte getroffen Europese transportsector te richten", vertelde een Spaanse regeringsbron tijdens de top in Rabat aan Reuters. Dit zal gebeuren via een proefprogramma. Het aantal vrachtwagenchauffeurs dat zal worden aangeworven is nog nog niet bepaald.

Lees ook: Spanje zal Marokkanen makkelijker kunnen aanwerven

Het wordt één van de eerste programma’s die via de nieuwe Spaanse migratieregelgeving wordt toegepast. Spanje wil de migratie reguleren door het voorbeeld van Duitsland te volgen. Volgens dezelfde bron, zullen de aangeworven vrachtwagen- maar ook buschauffeurs, hun opleiding in Marokko beginnen en in Spanje voltooien, waarbij ze een werkcontract voor minstens een jaar zullen krijgen.

Lees ook: Israël wil Marokkaanse werknemers aanwerven

Beide landen handhaven al jaren een "circulair migratieprogramma", waardoor het gemakkelijker is voor Marokkaanse seizoensarbeiders om naar Spanje te reizen tijdens de oogstperiode en daarna terug te keren naar Marokko.

Bladna.nl