Zoeken

Spanje wil zijn HSL aan Marokko verkopen

5 maart 2024 - 12:00 - Economie

©

Spanje wil graag een rol spelen in de uitbreiding van het Marokkaanse spoorwegennet, met name de hogesnelheidslijnen. Dat bleek tijdens een ontmoeting tussen de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, en zijn Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Abdeljalil.

De Spaanse interesse is gewekt door de aanbesteding die de Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF heeft uitgeschreven voor 168 nieuwe treinen. Daarvan zijn er 150 bestemd voor intercityverbindingen, sneltreinen en metro’s, en 18 voor de uitbreiding van de hogesnelheidslijn naar Marrakech. De totale investering bedraagt 16 miljard dirham.

Lees ook: Megacontract HSL Marokko: nieuwe concurrent in de race

"Marokko is bezig om dit netwerk uit te breiden en Spanje wil daar graag een belangrijke rol in spelen," aldus Puente. "We zijn een leidend land op het gebied van spoorwegen, met een zeer uitgebreide hogesnelheidslijn. We zijn zelfs het land met de meeste hogesnelheidsverbindingen per inwoner ter wereld en qua kilometers staan we op de tweede plaats na China."

Om Marokko te overtuigen van de Spaanse expertise, voegde Puente daaraan toe dat zijn land "de drie sleutelelementen voor een succesvol project in huis heeft: we zijn goed, mooi en goedkoop. (...) Dat is het succes van onze hogesnelheidslijn en we willen onze kennis en ervaring op dit gebied graag delen met Marokko."

Spanje beschikt over "zeer sterke bedrijven die zullen concurreren met de rest van de landen" om de aanbesteding van de ONCF te winnen, aldus Puente. Hij benadrukte ook dat de relatie met Marokko "prioritair" is voor Spanje, "omdat dit een enorme kans biedt voor de ontwikkeling van deze hele regio, die zo belangrijk is."

Lees ook: Marokko centraal in economische rivaliteit Frankrijk Spanje

Naast zijn ontmoetingen met de Marokkaanse ministers van Transport en Water, bezocht Puente dinsdag ook het hoofdkantoor van Alsa. Het Spaanse transportbedrijf is al dertig jaar actief in Marokko en vervoert miljoenen passagiers in grote steden zoals Casablanca en Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team