Zoeken

Tunnel onder Straat van Gibraltar onderwerp nieuwe top Marokko-Spanje?

15 april 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, heeft tijdens een bezoek aan Marokko in maart de interesse van Spanje in de tunnel onder de Straat van Gibraltar herbevestigd. De tunnel is een "strategisch" project dat op de agenda zal staan van de volgende topontmoeting tussen Marokko en Spanje.

Puente sprak met de Marokkaanse ministers van Transport, Mohammed Abdeljalil, en Infrastructuur en Water, Nizar Baraka, over de interesse van Spaanse bedrijven om deel te nemen aan de ontwikkelingsprojecten in de transportsector in het koninkrijk in het algemeen, en de Marokko-Spanje tunnel onder de Straat van Gibraltar in het bijzonder.

Lees ook: Waarom een tunnel en geen brug tussen Marokko en Spanje?

Tijdens de bijeenkomst benadrukten beide partijen het strategische belang van het tunnelproject, waarvoor studies momenteel aan de gang zijn. Ze kwamen overeen om een gemeenschappelijk communicatieplan op te stellen. De kwestie zal worden besproken tijdens de volgende Spaans-Marokkaanse Gemengde Commissie, waarvan de datum nog niet bekend is. Deze commissie zal verdere stappen mogelijk maken om het project te definiëren, meldt La Razón.

"Er zal een boost worden gegeven aan de studies voor het project, dat veertig jaar geleden door de twee landen is gelanceerd. Het is een strategisch project voor Spanje en Marokko, maar ook voor Europa en Afrika", aldus Raquel Sánchez, de Spaanse minister van Vervoer, Mobiliteit en de Stedelijke Agenda, tijdens de laatste Spaans-Marokkaanse Top in Rabat in 2023.

Lees ook: HSL tussen Casablanca en Madrid vóór 2030?

Volgens voorlopige studies zal de 42 kilometer lange tunnel het mogelijk maken om passagiers en goederen te vervoeren met pendeltreinen voor voertuigen en vrachtwagens, evenals conventionele treinen voor reizigers en goederen tussen Europa en Afrika. De doelstelling is om het verkeer van mensen en goederen tussen de twee continenten te vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team