Zoeken

Marokko-Spanje: Gibraltar-tunnel, een titanisch project

18 maart 2024 - 09:00 - Marokko

©

De langverwachte tunnelverbinding tussen Marokko en Spanje onder de Straat van Gibraltar komt dichterbij. Studies tonen aan dat het project haalbaar is en in twee fases moet worden gerealiseerd.

Met het oog op de gezamenlijke organisatie van het WK 2030, kunnen Marokko en Spanje de bouw van de Gibraltartunnel versnellen. De 42 kilometer lange verbinding, waarvan 27,7 kilometer onder water en 11 kilometer ondergronds, zal Afrika en Europa met elkaar verbinden. Het doel is om de mobiliteit van personen en goederen tussen beide continenten te vergemakkelijken.

Lees ook: Marokko en Spanje zetten vaart achter tunnel onder Straat van Gibraltar

De studies tonen aan dat de maximale diepte van de tunnel 300 meter bedraagt en de helling maximaal 3% zal zijn, aldus AS. Spaanse bedrijven hebben al hun interesse getoond in dit megaproject. "Spanje streeft ernaar een belangrijke rol te spelen. We zijn een toonaangevend land op het gebied van spoorwegen, we zijn het land met de meeste hogesnelheidsverbindingen per hoofd van de bevolking ter wereld en het tweede qua kilometers na China", verklaarde Óscar Puente, de Spaanse minister van Transport, onlangs.

Hoewel de uitvoering van dit project aanzienlijke investeringen op korte en lange termijn vereist, is de route van de tunnel het grootste struikelblok. De verbinding kan worden aangelegd tussen "La Punta de Oliveros" in Tarifa en het eilandje "Punta Cires" in Marokko, ofwel tussen het strand van Punta Paloma in Spanje en Malabata nabij Tanger. De tweede optie lijkt het meest haalbaar.

Lees ook: WK 2030 geeft boost aan tunnelproject Straat van Gibraltar

De tunnelbouw en -exploitatie zal in twee fasen verlopen: in de eerste fase wordt er één monotubespoorweg aangelegd waar afwisselend passagiers- en goederentreinen met twaalf wagons in beide richtingen zullen rijden. In de tweede fase komen er twee unidirectionele spoorwegtunnels bij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team