Zoeken

Spanje hervat repatriëring migranten naar Marokko

23 maart 2022 - 11:40 - Wereld

©

Na bijna een jaar te zijn opgeschort, hervat Spanje de vluchten voor de repatriëring van Marokkaanse migranten die per boot op de Canarische Eilanden zijn aangekomen. De eerste vlucht met ongeveer twintig migranten vertrok dinsdag vanaf de luchthaven van Gran Canaria naar Laayoune.

Na de vlucht van dinsdag is er volgens Cadena Ser een tweede vlucht gepland voor woensdag. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle provinciale immigratie- en grenscontrole-autoriteiten ervan in kennis gesteld dat met de repatriëring van de Marokkaanse migranten zal worden begonnen zodra Marokko zijn luchtruim weer opent.

Lees ook: Sebta: massale repatriëring Marokkaanse kinderen naar Marokko

De Spaanse regering onderhandelde sindsdien met Rabat over de repatriëring van de migranten. Elk van hen zou vergezeld worden door twee Spaanse politieagenten. De Marokkaanse autoriteiten stemden uiteindelijk in met de vluchten nu dat de regering van Pedro Sanchez haar standpunt inzake de Sahara heeft herzien en het door Marokko voorgestelde autonomieplan steunt.

Lees ook: Marokko werkt niet mee aan repatriëring minderjarigen uit Spanje

Voordat Marokko in april besloot de repatriëringsoperatie op te schorten, stuurde Spanje ongeveer 80 migranten per week op verschillende vluchten terug naar Laayoune.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team