Zoeken

Spanje: partij wil "druk op Marokko" opvoeren

10 maart 2022 - 10:20 - Wereld

©

De Spaanse Volkspartij (PP) heeft een reeks wetgevende hervormingen voorgesteld aan de Spaanse regering, die het mogelijk moeten maken om minderjarige migranten terug naar Marokko te kunnen sturen.

Asier Antona, senator van de Canarische Eilanden en woordvoerder van de PP in het Hogerhuis, heeft woensdag een reeks maatregelen voorgesteld om "oplossingen te bieden voor het humanitaire drama dat zich afspeelt op de eilanden". Deze ontvingen in de afgelopen twee jaar ruim 55.000 illegale migranten, schrijft EFE.

Lees ook: Bestorming Melilla: Spanje bekritiseert passiviteit Marokko (video)

Antona heeft de regering gevraagd om een aanzet te geven tot wetgevende hervormingen om de terugkeer van minderjarige migranten te vergemakkelijken. Ook wil hij dat de Conferentie van voorzitters, die zondag op La Palma bijeenkomt, "het migratievraagstuk fundamenteel aanpakt". De partij dringt onder meer aan op de toepassing van "onmiddellijke terugkeerprocedures" naar de landen van herkomst of doorreis voor migranten die Spanje illegaal zijn binnengekomen. Dit komt overeen met de bilaterale overeenkomsten die met derde landen zijn gesloten voor het beheer van migratiestromen.

De Partido Popular stelt ook voor dat de terugkeer meteen plaatsvindt na de wettelijke detentieperiode van 72 uur. Minderjarigen moeten maximaal 60 dagen worden vastgehouden, terwijl de administratieve formaliteiten voor hun uitzetting worden afgehandeld. Daarnaast wil de partij dat de duur van het verblijf van migranten in opvangcentra wordt vastgesteld op "ten hoogste één jaar" en dat de opvangcapaciteit van de centra in acht wordt genomen. Ze dringen ook aan tot het bepalen van criteria voor "medeverantwoordelijkheid" bij de opvang en de zorg voor migranten.

Lees ook: Marokko reageert op kritiek Spanje over migratiebeheer

Tot slot dringt de partij er bij de regering-Sanchez op "de diplomatieke druk op Marokko op te voeren en meer middelen ter beschikking te stellen om de smokkel van migranten doeltreffend te bestrijden". Ook wordt voorgesteld om de gedelegeerde commissie inzake migratie, bestaande uit de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie en Migratie, opnieuw in te stellen. Wat Sebta en Melilla betreft, stelt de PP voor "migranten die met geweld Spanje proberen binnen te komen, onmiddellijk terug te sturen naar de grens".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team