Zoeken

Libië: repatriëring tientallen Marokkanen

31 maart 2022 - 12:20 - Wereld

©

Wanneer kunnen de 195 Marokkanen die in Libië vastzitten eindelijk naar Marokko terugkeren? Terwijl de onderhandelingen veel tijd in beslag nemen, wachten de Marokkaanse onderdanen, die onder moeilijke omstandigheden worden vastgehouden, ongeduldig op hun repatriëring.

Volgens Hespress is de situatie van de Marokkanen in Libië zeer ingewikkeld, met name omdat de besprekingen tussen de Marokkaanse en Libische autoriteiten om onbekende redenen werden onderbroken. "Er zal geen evacuatie van migranten plaatsvinden zonder de goedkeuring van de Marokkaanse regering," merkt een bron in het Migrantencentrum van Benghazi op.

Lees ook: Marokko gaat 195 gedetineerden uit Libië repatriëren

Volgens dezelfde bron zijn de Marokkaanse autoriteiten bang dat strijders van Daesh van een repatriëringsoperatie zullen profiteren om te infiltreren in Marokko. Dit zou de reden zijn voor de abrupte beëindiging van de besprekingen die reeds sinds 2014 lopen.

Lees ook: Marokkaanse migranten overleden in Libisch detentiecentrum

In augustus jongstleden kondigde de vice-voorzitter van de Libische presidentiële raad, Abdallah Hussein Al-Lafi, de naderende terugkeer aan van 195 in Libië gearresteerde Marokkanen. Daarbij legde hij, in tegenstelling tot wat sommige media lieten uitschijnen, de nadruk op de goede gezondheid van deze gedetineerden. Onlangs hebben de families van de gedetineerden een brief gezonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin ze oproepen tot versnelde actie voor de spoedige terugkeer van de 195 Marokkanen.

Bladna.nl