Zoeken

Wereld-Marokkanen binnenkort opnieuw met de boot naar Spanje

24 maart 2022 - 19:00 - Wereld

©

Op 1 april reist de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares naar Rabat om de bilaterale betrekkingen met Marokko te consolideren. Met dit bezoek hoopt Spanje dat Rabat de grenzen met Sebta en Melilla zal heropenen, de bootverbindingen zullen worden hervat en dat de Marhaba-operatie voor Wereld-Marokkanen dit jaar normaal zal doorgaan.

De Spaanse minister zal met Marokko overleggen over de "volledige normalisering van de zeeverbindingen" en de hervatting van de operatie Marhaba. Ook zal hij pleiten voor een "gecontroleerde heropening" van de grenzen met Sebta en Melilla om het verkeer van personen en goederen tussen beide landen te herstellen. Tijdens een bezoek aan de stad Melilla op woensdag verzekerde de Spaanse premier Pedro Sanchez dat de grenzen "zeer binnenkort" weer zullen worden opengesteld, aldus EFE.

Lees ook: Algeciras verwacht spoedige hervatting zeeverbinding met Marokko

Het bezoek van Albares is een voorbereiding op de officiële reis van Pedro Sanchez naar Marokko in de komende weken. De minister vertelde dinsdag aan het Parlement dat Marokko zijn bilaterale betrekkingen met Spanje zou aanhalen en dat het aan de speciale gezant van de VN voor de Sahara, Staffan de Mistura, was om "een wederzijds aanvaardbare oplossing voor te stellen".

Albares wees op de voordelen voor Spanje na de wijziging van het officiële standpunt over de Sahara en benadrukte dat het besluit niet alleen het einde inluidt van de "hardnekkige" crisis met Marokko, maar ook het begin is van een versterkte politiële samenwerking tussen de twee landen "op het gebied van drugshandel, mensenhandel, de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad".

Lees ook: Spanje in gesprek met Marokko over hervatting bootoversteken

"De regering zocht naar een snelle manier om uit de crisis te geraken en een meer structurele relatie met Marokko op te bouwen, die de stabiliteit en de territoriale eenheid van beide landen zou verzekeren", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team