Zoeken

Marokko werkt niet mee aan repatriëring minderjarigen uit Spanje

15 maart 2022 - 16:20 - Marokko

©

Marokko heeft slechts de dossiers van 75 van de 1300 minderjarigen die in mei in Ceuta zijn aangekomen, toegezonden. Het is aan de Spaanse regering om te beslissen of de procedure voor de repatriëring van deze minderjarigen al dan niet moet worden ingeleid.

De Marokkaanse autoriteiten hebben voor het eerst gereageerd op het verzoek van de regeringsdelegatie in Ceuta om informatie over de gezinssituatie van de minderjarigen die in mei vorig jaar in groten getale in de autonome stad waren aangekomen. Nadat de Spaanse justitie eind augustus de "illegale" repatriëring van deze minderjarigen naar Marokko had opgeschort, heeft de regeringsdelegatie via haar diplomatieke vertegenwoordiging "meer dan 700" verzoeken aan Marokko gericht, die Rabat nu gedeeltelijk heeft beantwoord.

Lees ook: België: minderjarige Marokkaanse migranten vertellen over leven op straat

Politiebronnen hebben aan El Diario bevestigd dat Marokko de individuele en "vrij volledige" dossiers van 75 minderjarigen heeft verstrekt, maar "niet weet of zij voldoen aan de voorschriften inzake de terugkeer van minderjarigen". Volgens de huidige wetgeving moet de delegatie beschikken over een verslag over de "gezinssituatie" van elke minderjarige in zijn of haar land van herkomst, alsmede over het verslag van de dienst kinderbescherming, alvorens formeel een procedure voor terugkeer kan worden ingeleid. Aan minderjarigen moet ook rechtsbijstand worden verleend.

Van de 1343 minderjarigen (1256 jongens en 87 meisjes) die in mei werden geregistreerd, zijn er nog slechts 344 onder de hoede van de regionale overheid, terwijl de rest liever op straat zwerft dan naar Marokko terugkeert. "Velen zijn de centra ontvlucht omdat ze bang waren teruggestuurd te worden, anderen moesten vertrekken nadat ze meerderjarig waren geworden (18 jaar)", verklaren NGO-bronnen die de situatie van deze minderjarigen op de voet volgen. Zij voegen eraan toe dat "tientallen" jongeren ook zijn gestopt met het bezoeken van de scholen die door het ministerie van Onderwijs zijn opgezet.

Lees ook: België: minderjarige Marokkaanse migranten vertellen over leven op straat

Daarnaast heeft de regering van Ceuta 199 minderjarigen overgebracht naar andere autonome gemeenschappen. "Het is niet bekend of de 75 dossiers die Marokko heeft gestuurd, kinderen betreft die zich nog in Ceuta bevinden of reeds naar andere steden zijn overgebracht. De delegatie in elk gebied zou dus verantwoordelijk zijn voor een besluit over hun eventuele repatriëring", aldus de juridische bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team