Zoeken

Marokko zorgt voor drastische daling aankomst migranten in Spanje

12 mei 2022 - 21:00 - Wereld

©

Rafael Martinez, het hoofd van de politie van de Canarische Eilanden, heeft dinsdag gezegd dat Marokko "veel meer" controle is gaan uitoefenen op de geïmproviseerde bootjes die migranten vanuit het koninkrijk naar de archipel vervoeren.

"Marokko controleert de kust heel goed met patrouilleboten. Als ze dit niet zouden doen, dan zou de migratiestroom naar de Canarische Eilanden aanzienlijk zijn toegenomen", aldus Martinez op een "Conferentie over immigratie" georganiseerd door het bestuursorgaan van de rechterlijke macht in Spanje (CGPJ) en de regering van de Canarische Eilanden. Volgens politiecijfers is het aantal migranten dat dit jaar per boot op de Canarische Eilanden is aangekomen, van 3194 in januari gedaald naar 375 in maart, aldus Confilegal. Het juridische medium voegt eraan toe dat Spanje juist in deze laatste maand zijn betrekkingen met Marokko heeft genormaliseerd.

Lees ook: Marokko en Spanje sluiten migratieakkoord

Volgens Martinez is de snelle uitzetting van migranten, in slechts 72 uur, een krachtige boodschap aan de criminele netwerken die de migranten per boot het land binnen smokkelen. Veel migranten betalen deze organisaties bedragen van 1000 tot 2000 euro om de reis naar de Canarische eilanden te maken, zei Martinez. Het doet hem pijn om migranten gedeporteerd te zien worden, terwijl hun dromen in duigen vallen. Bovendien is uitzetting een ingewikkelde en dure operatie, omdat elke migrant op vluchten naar zijn land van herkomst, door twee agenten moet worden begeleid.

"Mensen hebben de mond vol van immigratie, maar ze kunnen zich niet voorstellen wat migranten doorstaan op hun zeereizen die vaak meer dan tien dagen duren op overvolle geïmproviseerde bootjes. Soms zitten er 100 mensen aan boord, zonder de mogelijkheid om ook maar de geringste beweging te maken, behalve het gooien van een lichaam in zee", vertelde Martinez. De Atlantische oversteek is volgens hem het zwaarst.

Lees ook: Europa wil meer legale immigratie uit Marokko

Het hoofd van de politie van de Canarische Eilanden besprak ook de "betreurenswaardige" levensomstandigheden in de migrantencentra. Hij merkte daarbij op dat dit ook moeilijk is voor civiele bewakers, agenten van de nationale politie en medewerkers van het Rode Kruis. Martinez riep op tot investeringen in de ontwikkeling van Afrika, zodat de Afrikanen een goed leven kunnen opbouwen in hun eigen land en geen geld meer moeten uitgeven om met gevaar voor eigen leven naar de eilanden te komen. Een goede grensbescherming door Frontex en een "gemeenschappelijk visumbeleid" moeten ook helpen om de illegale immigratie te bestrijden, concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team