Zoeken

Zal Spanje het gebruik van chemische wapens in de Rif erkennen?

18 november 2021 - 16:20 - Wereld

©

Een delegatie van de Amazigh World Assembly heeft op 10 en 11 november een ontmoeting gehad met verschillende Spaanse parlementaire fracties om hun steun te vragen voor de erkenning van de verantwoordelijkheid van de Spaanse staat bij het gebruik van chemische wapens in de Rif.

De Amazigh-delegatie, bestaande uit voorzitter Rachid Raha, afgevaardigde voor Algerije Khodir Sekouti, afgevaardigde voor Marokko Amina Ibnou-Cheikh, alsook Naziha El Idrissi en Dr. Antonio Arnaiz Villena, werd ontvangen door de parlementaire fracties Esquerra Republicana de Cataluña (ERC), Junts Per Cataluña (JxCat) en Partido Nacionalista Vasco (PNV), meldt Amadalamazigh.

Lees ook: Spanjaarden zijn er zeker van: Spanje gebruikte chemische wapens in Rifoorlog

Op de agenda van de debatten stond de netelige kwestie van de erkenning van de verantwoordelijkheid van de Spaanse staat voor het gebruik van chemische wapens tijdens de Rif-oorlog. De Amazigh-delegatie vroeg nogmaals om de steun van de Catalaanse en Baskische parlementsleden voor deze erkenning. De parlementariërs betuigden opnieuw hun solidariteit met het Amazigh-volk van de Rif en beloofden alle mogelijke acties daartoe te ondernemen, waaronder het initiëren van wetten of het voorstellen van wijzigingen op de wet op de democratische nagedachtenis, om ervoor te zorgen dat recht wordt gedaan aan de slachtoffers van deze oorlog.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

De Amazigh-delegatie ontmoette ook het socialistische parlementslid Pau Mari Klose, voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken, en de secretaris voor internationale betrekkingen van Podemos, David Perejil, over deze kwestie. Hij verklaarde dat zijn partij "met belangstelling" de activiteiten volgt van de Vergadering van de Amazigh World Assembly en met name de kwestie van de erkenning van de verantwoordelijkheid van Spanje in Noord-Marokko. "Wij beschouwen de zaak niet alleen als een kwestie van rechtvaardigheid met betrekking tot het Marokkaanse en Amazigh-volk, maar ook als een kwestie van herstel van het historisch geheugen van ons land", zei hij.

Lees ook: Rif-oorlog: Spanje moet Marokko vergoeden

Ook de kwestie van het onderwijs van het Imazighen aan jongens en meisjes van de Amazigh-gemeenschap in de autonome gemeenschappen Catalonië, Baskenland en de stad Melilla, kwam aan bod tijdens de besprekingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team