Zoeken

Spanjaarden zijn er zeker van: Spanje gebruikte chemische wapens in Rifoorlog

17 mei 2015 - 15:10 - Marokko

©

Uit een grootschalig peiling blijkt dat een meerderheid Spanjaarden ervan overtuigd zijn dat hun land tijdens de Rifoorlog, in het noorden van Marokko tussen 1921 en 1927, chemische wapens heeft gebruikt.

De peiling werd uitgevoerd door El Mundo. 97% deelnemers denken dat de Spaanse overheid verantwoordelijk is voor het hoog aantal kankers in het Marokkaanse Rif, als gevolg van het gebruik van chemische wapens.

De resterende 3% denken dat er geen enkele verband kan worden gelegd tussen het aantal kankergevallen in de Rif en het gebruik van chemische wapens op bevel van Alfonso XIII van Spanje.

Spanje blijft een debat over de vuile oorlog in het noorden van Marokko vermijden. Tientallen Spaanse en Marokkaanse verenigingen eisen al jaren dat het Europees land zijn verantwoordelijkheid neemt en voeren druk uit op de Spaanse regering.

Begin dit jaar had een groepering van Amazigh-verenigingen een brief aan Koning Felipe VI van Spanje geschreven waarin zij een vergoeding vroegen voor de gevolgen van het gebruik van chemische wapens. Spanje moet bovendien het gebruik van chemische wapens in de Rifoorlog officieel erkennen en de officiële geschiedenis herzien. Volgens de groepering zijn 80% van de kankerpatiënten die momenteel in Rabat worden behandeld afkomstig uit de Rif.

Tussen 1912 en 1956 werd het noorden van Marokko door Spanje gekoloniseerd. In de jaren 1920 kwam de Rif in opstand onder leiding van Abdelkrim El Khattabi. Om de opstand te onderdrukken maakte Spanje gebruik van chemische wapens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team