Zoeken

Spanje moet zich verontschuldigen voor chemische wapens in Rif-regio

2 december 2021 - 21:40 - Wereld

©

Twee politieke partijen hebben de Spaanse regering opgeroepen het gebruik van chemische wapens door het Spaans leger tegen burgers tijdens de Rif-oorlog te veroordelen en daarvoor officieel haar verontschuldigingen aan te bieden.

Het gaat om de regionale Catalaanse partijen Republikeins Links en Samen voor Catalonië, die beiden streven naar onafhankelijkheid. Voor hun project slaagden zij erin het onderwerp besproken te krijgen in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Lagerhuis van het parlement, zo meldt Europa Press.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

De twee groepen riepen de Spaanse regering op zich ertoe te verbinden de gevolgen van deze "systematische" chemische aanvallen tussen 1921 en 1926 op een "onafhankelijke, waardige, rigoureuze en empirische" manier te onderzoeken en te verifiëren, in samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten en de burgerbevolking in de Rif-regio.

Volgens de initiatiefnemers zou het gebruik van dergelijke wapens jarenlang en zelfs tot op de dag van vandaag "een zeer groot aantal kankergevallen in de gebombardeerde gebieden" hebben veroorzaakt.

Lees ook: Zal Spanje het gebruik van chemische wapens in de Rif erkennen?

Tenslotte riepen de politieke partijen de regering van Pedro Sánchez op "zich te verontschuldigen voor de gruweldaden van de oorlog, waaronder het gebruik van deze wapens". Ze riepen ook op tot maatregelen om de Riffijnen schadeloos te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team