Zoeken

Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

25 februari 2021 - 14:00 - Wereld

©

Het laatste standbeeld van de voormalige Spaanse dictator Francisco Franco dat in Melilla stond, is op dinsdag 23 februari weggehaald, na een voorstel gesteund door de partijen Coalición por Melilla, Ciudadanos en PSOE.

Het standbeeld dat dinsdag is verwijderd, werd in 1978, drie jaar na de dood van dictator Francisco Franco, geplaatst. Het monument herdacht zijn rol als commandant van het Spaanse Legioen in de Rifoorlog, een conflict dat in de jaren twintig van de vorige eeuw door Spanje en Frankrijk werd uitgevochten in het bergachtige Rifgebied van Marokko.

"Dit is een historische dag voor Melilla", zei Elena Fernandez Trevino, verantwoordelijk voor onderwijs en cultuur in de enclave. Ze benadrukte dat het standbeeld "het enige is dat gewijd is aan een dictator en zich nog steeds in de openbare ruimte bevindt in Europa".

Over het voorstel om het standbeeld te verwijderen is gestemd in de gemeenteraad van Melilla. Dit voorstel werd gesteund door de partijen Coalición por Melilla, Ciudadanos en PSOE. Alleen de Vox-partij verzette zich tegen het opheffen van het standbeeld, met het argument dat het de militaire rol van Franco eerde en niet zijn dictatuur. De Volkspartij gaf er de voorkeur aan zich van stemming te onthouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team