Zoeken

Marokko: oproep tot erkenning Amazigh Nieuwjaar

26 december 2021 - 17:00 - Marokko

©

Afgevaardigden van de Progressieve en Socialistische Partij (PPS) hebben de regering opgeroepen het Amazigh Nieuwjaar als een betaalde feestdag te erkennen.

Deze afgevaardigden, die verschillende Amazigh-verenigingen steunen die vragen om een erkenning van het Amazigh Nieuwjaar als een officiële feestdag, hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de regering om 13 januari in te stellen als een jaarlijkse betaalde feestdag.

Lees ook: Amazigh binnenkort officieel gebruikt in Marokkaans parlement

Al Ahdath Al Maghribia meldt dat de parlementsleden benadrukken dat de eis niet politiek of ideologisch gemotiveerd mag zijn, aangezien het gaat om de bescherming van het culturele erfgoed van de Imazighen en de versterking van tradities die diep in de geschiedenis geworteld zijn.

Lees ook: Marokko: onvrede over trage invoering Tamazight als officiële taal

Voor parlementslid Khadija Arouhal is de eis gerechtvaardigd omdat de grondwet het Tamazight erkent als deel van de nationale identiteit. Deze erkenning werd gevolgd door de goedkeuring van een organieke wet waarin het officiële karakter van het Tamazight werd erkend. Ook wordt aangegeven welke stappen nodig zijn om hen in het onderwijs en het openbare leven te integreren.

Volgens de krant is Yennayer een populair feest geworden met vele symbolische aspecten, dat in Marokko en daarbuiten wordt gevierd. Het is dan ook dringend noodzakelijk het Nieuwjaar van de Imazighen tot officiële feestdag uit te roepen, zoals ook gebruikelijk is voor feestdagen van de Gregoriaanse en Islamitische kalenders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team