Zoeken

Rif-oorlog: Europa moet Riffijnen compenseren

25 juli 2023 - 10:02 - Wereld

©

De Wereldwijde Amazigh Assemblee (AMA) heeft vrijdag een brief gestuurd naar de Europese Unie waarin zij compensatie eist voor het gebruik van chemische wapens door Spanje en Frankrijk tegen de Riffijnen tijdens de Rif-oorlog (1911-1927).

In deze brief stelt de Wereldwijde Amazigh Assemblee dat Spanje en Frankrijk tussen 1921 en 1927 "massaal gebruik hebben gemaakt van chemische wapens tegen de burgerbevolking van de Grote Rif in Marokko" en eist "herstel" voor deze "misdaad tegen de menselijkheid". Het gebruik van deze chemische wapens heeft "mutagene en kankerverwekkende effecten" gehad op de bevolking in het noorden van Marokko, waar nog steeds een "zeer verontrustend" aantal kankerpatiënten wordt geregistreerd.

Lees ook: Spanjaarden zijn er zeker van: Spanje gebruikte chemische wapens in Rifoorlog

De organisatie vermeldt dat zij in 2015 Koning Felipe VI van Spanje over deze kwestie heeft benaderd. Hij zou hebben beloofd de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo, op te dragen de nodige maatregelen te nemen. Maar tot op dag van vandaag heeft noch García-Margallo noch een van zijn vijf opvolgers deze "legitieme eisen" serieus genomen. De AMA bekritiseert dezelfde houding van de Franse autoriteiten, die sinds 2021 geen gevolg hebben gegeven aan hun "aanhoudende eisen" in deze kwestie.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

"Spanje, Frankrijk en bij uitbreiding de Europese Unie, kunnen niet onverschillig en ongevoelig blijven voor dit historische en tragische onrecht van het gebruik van chemische wapens" zoals mosterdgas, fosgeen, difosgeen en chloorpicrine, bekritiseert de Amazigh vereniging in haar brief.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team