Zoeken

Luchtruim Sahara: Spanje in gesprek met Marokko

21 juli 2023 - 09:12 - Marokko

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft "informele contacten" gehad met de Marokkaanse autoriteiten over een "gezamenlijk beheer" van het luchtruim boven de Sahara, dat momenteel wordt gecontroleerd vanuit de Canarische Eilanden.

"Er vinden informele contacten plaats tussen de twee landen," bevestigde het departement van José Manuel Albares aan El Independiente. In maart gaf La Moncloa toe gesprekken te hebben gevoerd met Marokko over een gezamenlijk beheer van het luchtruim boven de Sahara, in overeenstemming met punt 7 van de gezamenlijke verklaring ondertekend in april 2022 in Rabat door Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI.

Lees ook: Beheer Sahara-luchtruim: "Er komt geen overdracht aan Marokko"

Volgens regeringsbronnen "beperken deze gesprekken zich tot het beheer van het luchtruim en de coördinatie tussen de twee partijen om een grotere veiligheid in de verbindingen en technische samenwerking te bereiken". Tot op heden wordt het luchtruim boven de Sahara nog steeds gecontroleerd vanuit de Canarische Eilanden, zoals vastgesteld door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

De bevestiging van de voortzetting van de onderhandelingen komt na de aankoop door de Marokkaanse staatsdienst voor Luchthavens (ONDA), van ManagAir, een modern systeem voor het beheer van het luchtverkeer, ontworpen door het Spaanse bedrijf Indra. Maar bronnen binnen het bedrijf verzekeren dat Marokko dit systeem al eind 2019 heeft besteld.

Lees ook: Polisario hekelt controle Sahara-luchtruim door Marokko

Met deze Spaanse technologie wil Marokko zich positioneren als "een sleutelspeler op het gebied van luchtvaartnavigatie in de regio". Royal Air Maroc heeft al aangekondigd haar vloot tegen 2037 te willen verviervoudigen, van de huidige 50 vliegtuigen naar 200. Ook vermeldenswaardig is dat Algerije, dat zijn luchtruim al meer dan twee jaar gesloten houdt voor Marokko, eveneens ManagAir gebruikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team