Zoeken

Spanje bevestigt gesprekken met Marokko over luchtruim Sahara

17 april 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Spaanse regering heeft bevestigd dat er de afgelopen twee jaar gesprekken zijn gevoerd met Marokko over het beheer van het luchtruim boven de Sahara. Spanje benadrukt dat deze gesprekken niet gericht zijn op een overdracht van de controle over het luchtruim aan Marokko.

Er vonden de afgelopen twee jaar twee bijeenkomsten plaats met Marokko om te praten over het beheer van het luchtruim boven de Sahara. Dat meldt de Spaanse regering in antwoord op vragen van parlementslid Cristina Valido van de Coalición Canaria. Valido wilde weten wat er was afgesproken met Marokko over "de overdracht van het beheer van het luchtruim tussen de autonome regio van de Canarische Eilanden en het grondgebied van de Westelijke Sahara."

Lees ook: Spanje draagt beheer luchtruim Sahara over aan Marokko

In haar antwoord, dat persbureau Europa Press heeft ingezien, herinnert de Spaanse regering eraan dat in punt 7 van de gezamenlijke verklaring die Spanje en Marokko op 7 april 2022 in Rabat ondertekenden, werd aangekondigd dat er "gesprekken over het beheer van het luchtruim" zouden worden gevoerd. Op basis hiervan is er een "werkgroep luchtvaartsamenwerking" opgericht die sindsdien twee keer is bijeengekomen "om de samenwerking tussen beide partijen te verbeteren", aldus de regering.

"De werkgroep heeft zich gericht op technische samenwerking, informatie-uitwisseling en communicatie in het luchtruim, evenals op de veiligheid en het beheer ervan", aldus de Spaanse regering. De minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, en premier Pedro Sanchez herhaalden tijdens hun recente bezoeken aan Marokko, respectievelijk in december 2023 en februari 2024, hun steun voor het voortbestaan van deze werkgroep.

Lees ook: Marokko bereidt beheer Sahara-luchtruim voor

In antwoord op een parlementaire vraag in maart 2023 had de Spaanse regering al bevestigd dat er met Marokko over deze kwestie werd gesproken. De gesprekken waren gericht op een coördinatie van het beheer van het luchtruim "tussen beide partijen" om "een grotere veiligheid te waarborgen". Marokko wil, zonder dit publiekelijk te bevestigen, de controle over het luchtruim boven de Sahara herwinnen, dat momenteel vanuit de Canarische Eilanden wordt beheerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team